Magazijn van Sint 116 voetbalvelden groot

Een klus voor logistieke helden

05-12-2019  Om de cadeaus voor alle Nederlanders te kunnen opslaan, heeft Sinterklaas een magazijn nodig zo groot als maar liefst 116 voetbalvelden. Dit stelt ondernemingsvereniging evofenedex, die Pakjesavond dan ook betitelt als ‘een klus voor logistieke helden’.

evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, onderzocht op basis van cijfers hoe groot de logistieke operatie van Sint en Piet precies is. De organisatie concludeerde direct: dat is niet mis.

Pakjesavond

De 580.000 vierkante meter aan magazijnruimte die nodig is om de 1,9 miljoen pallets met cadeaus op te kunnen slaan, telt drieduizend heftruckpieten die volgens evofenedex samen voor een megaopdracht staan. Sint en Piet leveren op Pakjesavond namelijk maar liefst 28.592.005 cadeaus af bij 1,9 miljoen Nederlandse huizen. Omdat één Piet in drie uur tijd ongeveer negentig adressen kan bezoeken, heeft de Sint 21.111 Pieten nodig om alle cadeaus tussen zes en negen uur ’s avonds door alle schoorstenen te sluizen.

Planning

De logistieke planning in de weken voorafgaand aan Pakjesavond was volgens evofenedex ook enorm. Met een laadruimte van 300 vierkante meter zou Pakjesboot 12 meer dan zesduizend keer op en neer moeten varen. Waarschijnlijk heeft Sint hierbij de hulp van één van de grootste containerschip ter wereld ingeschakeld – anders kost deze klus jaren. De MSC Oscar biedt namelijk ruimte aan 19.224 containers en hoeft maar twee keer heen en weer te varen. De containers moesten vervolgens naar het magazijn – de Sint had 28.787 vrachtauto’s nodig voor deze reis. Achter elkaar gezet, vormen al deze vrachtauto’s een file van Amsterdam tot Parijs.

Klik op de onderstaande afbeelding voor de volledige Sintfographic

Bekijk de Sintfographic

Bekijk de Sintfographic

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder