Magazijninnovaties: van drumclips tot duurzame dozen

“Het scheelt vooral in gewicht”

14-05-2019  Rollenbanen, inpakmachines en robots ratelden onophoudelijk in de Brabanthallen in Den Bosch. De vele bezoekers van Logistics & Distribution hoopten op de beurs die ene innovatie tegen te komen die zij in de dagelijkse praktijk goed kunnen gebruiken. De grote machines vielen op, maar er waren ook innovaties die het werken in een logistieke omgeving makkelijker maken en niet meteen een investering vergen van tienduizenden euro’s.

Wie werkt met vaten in een magazijn of ermee moet rijden, weet dat ze nogal makkelijk schuiven. Het vergt nogal wat expertise om ze goed vast te zetten; meestal wordt dat gedaan met een tweede pallet bovenop de vaten. Dankzij een Nederlandse vinding is dat niet meer nodig, want wat begon als een persoonlijke ergernis van heftruckchauffeur Andre van Goch mondde uit in de Drumclip, een klem om vaten vast te zetten. “Hij maakte een paar jaar geleden een proefexemplaar en kwam daarmee bij mij”, vertelt Wouter Geldof, van oorsprong vliegtuigbouwkundige. “Toen hij uitlegde wat  hij had bedacht, vond ik meteen dat we er iets mee moesten doen. Drie dagen later rolde de eerste sample uit de 3D-printer.”

Wouter Geldof: “Het is het enige product waarmee je op een gecertificeerde manier drums kunt vervoeren.”
Wouter Geldof: “Het is het enige product waarmee je op een gecertificeerde manier drums kunt vervoeren.”

 

Milieubewust

Sindsdien is het snel gegaan. Er ligt nu een kunststof clip die twee jaar mee moet kunnen gaan. Geldof: “De clip zorgt er in combinatie met spanbanden voor dat de vaten niet kunnen schuiven. We hebben ons product laten testen door het Duitse instituut TÜV Rheinland en zijn nu officieel dn-12195-1-gecertificeerd. Het is het enige product waarmee je op een gecertificeerde manier vaten kunt vervoeren.”

Behalve veiliger voor het vervoer is het ook nog eens milieubewust, zegt Geldof. “De clips gaan langer mee dan een pallet, maar het scheelt vooral in gewicht. Nu worden de vaten verpakt voor opslag en transport met een houten pallet erbovenop. Dat scheelt in een volle vrachtauto dus 22 extra pallets. Die wegen samen al snel een paar honderd kilo, dus het scheelt ook CO2-uitstoot. Bovendien moet een chauffeur bij het lossen 22 pallets extra slepen en opstapelen, terwijl hij deze clips gewoon in een doosje kan doen.” De vinding van de Drumclip gaat als een lopend vuurtje rond. “We hebben nu aanvragen uit Italië en op de beurs krijgen we heel veel positieve reacties. Het lijkt   de oplossing te zijn waar iedereen die met vaten werkt naar zocht”, zegt Geldof enthousiast.

Op de beurs was nog een clip te zien, in dit geval toegepast op kartonnen dozen. In een magazijn waar veel wordt gewerkt met deze dozen, zijn de rollen plakband niet aan te slepen. De doos wordt daarmee stevig afgesloten, maar wanneer je hem weer openmaakt, neem je vaak samen met het plakband ook een stuk doos mee. Omdat de constructie van de doos daardoor verzwakt, wordt hij weggegooid.

Simpeler

In de Verenigde Staten bedachten de gebroeders Wilson daarvoor een slimme oplossing in de vorm van een clip. In acht jaar tijd groeide dit idee uit tot een serie producten die het leven van een magazijnmedewerker simpeler en veiliger moeten maken.

“Met zo’n sluitclip is een doos wel tien tot vijftien keer herbruikbaar”, legt Rob Peeters van het bedrijf dat net als het product Box Latch heet, uit. “Iets wat met plakband niet lukt.” Vooral voor orderpickers die een aantal stuks uit een doos moeten halen en hem dan weer terug moeten zetten, werkt de clip goed volgens Peeters. Het bedrijf heeft onlangs een tweede, met een soort slagpinnen verstevigde clip geïntroduceerd. “Die is zo sterk dat de doos met gemak aan de bovenkant door een robot kan worden opgetild. Een ander voordeel is dat eventuele lucht kan ontsnappen en dat de doos niet bol gaat staan.”

De mensen achter Box Latch hebben nog een vinding uitgebracht die kon rekenen op veel interesse van bezoekers op de beurs, namelijk speciale hoekprofielen voor dozen. “Je zet ze op de hoeken van de doos, zodat de flappen naar beneden gevouwen blijven”, vertelt Peeters. “Daardoor kunnen de   medewerkers efficiënter inpakken en hebben zij minder kans op wondjes door het snijden aan de randen van het karton.”

Lichter

Bedrijven die goederen stevig verpakt moeten versturen, kiezen vaak voor een houten kist. “Maar hout is best zwaar. Dat is niet alleen nadelig voor het milieu, ook de kosten zijn hoger”, schetst Karin de Greef van No-Nail Boxes. “Onze boxen bestaan uit multiplex en zijn daardoor drie keer lichter dan een houten kist met dezelfde afmeting.” Volgens De Greef is er veel interesse voor het product. “Ik ken verhalen van ondernemers die een medewerker drie tot vier uur kwijt zijn, omdat hij een kist in elkaar moet timmeren voor het transport. Wij leveren kisten op elke gewenste maat. Dat doen we duurzaam, want we leveren ze plat aan. Bedrijven kunnen de No-Nail Box, net als een kartonnen doos, vouwen en meteen in gebruik nemen.”

De box is volgens het bedrijf stootbestendig en kan tegen vocht. “Ze zijn geschikt voor transport over water, de weg en door de lucht. Dat het materiaal lichter is dan hout scheelt in de transportkosten en in de CO2-uitstoot.” De kisten zijn in elke vorm en afmeting te bestellen, maar het bedrijf heeft ook net iets nieuws gelanceerd, vertelt De Greef. “Een soort opzetranden waarmee je de box hoger kunt maken, mocht je toch ineens een grotere zending hebben. Op die manier hoef je niet te wachten op een nieuwe box.”

Karin de Greef: “Dat het materiaal lichter is, scheelt in de transportkosten en in de CO2-uitstoot.”
Karin de Greef: “Dat het materiaal lichter is, scheelt in de transportkosten en in de CO2-uitstoot.”

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in evofenedex magazine.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder