26-06-2017  In de traditionele magazijnen wordt de logistiek medewerker nog te vaak gezien als een puur uitvoerende kracht. Hij of zij wordt daarom nauwelijks betrokken bij het optimaliseren van het magazijn, weet Nick Beckers, bedrijfsadviseur van evofenedex, uit ervaring. “Terwijl het zonde is om geen beroep te doen op deze direct beschikbare deskundigheid.”

Juiste mensen

Een optimaal ingericht magazijn is berekend op groei en is flexibel genoeg om elke klantvraag snel aan te kunnen, weet Beckers. “Het opstellen en volgen van een stappenplan bij de inrichting van een magazijn is daarom geen overbodige luxe. Daarbij is het noodzakelijk dat magazijnmedewerkers erbij worden betrokken. Zet de juiste mensen om de tafel, dus ook mensen die zelf in het magazijn werken. Dit kan zeer verrijkend zijn, want zij kijken met een praktische blik naar de inrichting, omdat zij er dagelijks werken”, aldus Beckers.

Voorbeeld

Beckers heeft nog een ander voorbeeld waarbij medewerkers een wezenlijke rol hebben gespeeld bij de optimalisatie van het magazijn. “Een aantal maanden geleden heeft een van onze leden geïnvesteerd in een opleiding voor hun medewerkers. De opleiding had direct succes. Een van de cursisten vertelde dat door het aanpassen van de werkzaamheden van de medewerkers op de dag, en de tijdvensters van levering door de leveranciers, alle goederen op tijd werden ingeruimd in het magazijn. Dus ruim vóórdat het orderverzamelproces start. Hierdoor was het aantal manco’s en naleveringen enorm gedaald. Dat is natuurlijk leuk om te horen”, stelt de bedrijfsadviseur.

Verfrissende inzichten

Logistiek medewerkers kunnen verfrissende inzichten hebben, omdat zij dagelijks op de werkvloer zijn. Daarom zouden managers de magazijnmedewerkers ook altijd moeten betrekken bij de magazijninrichting, concludeert Beckers.

Acht stappen

Dit is slechts één van de stappen op weg naar een optimale magazijninrichting. De overige zeven stappen staan in een whitepaper die evofenedex heeft opgesteld. Deze kan worden gedownload via www.evo.nl/magazijnoptimalisatie.