'Cultuurverandering voor gezondere en veiligere werkplek'

13-09-2016  Een gedragscode moet het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen verder terugdringen. Dit stellen bedrijven, belangenorganisaties, opleiders en verzekeraars* vandaag bij de presentatie van de Code Gezond en Veilig Magazijn. Het is voor het eerst dat partijen die de magazijnsector vormen zich verenigen.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn – van de steigerbouwer tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. Hier werken zo’n 600.000 mensen, zoals heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en logistieke teamleiders.

Ongevallen

Hoewel het aantal ongevallen in en om het magazijn al jaren licht daalt, vinden er jaarlijks nog steeds 1500 ongevallen met interne transportmiddelen plaats waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Volgens de betrokken partijen ligt de oorzaak van deze ongevallen voornamelijk in de bedrijfscultuur, zoals de wijze van aansturing. Het daaropvolgende ziekteverzuim door fysieke overbelasting kost bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s. Dit vraagt volgens de magazijnsector om een gezamenlijke aanpak voor een gezonder, veiliger en dus efficiënter magazijn – de code.

Mensenwerk

Omdat werken in en om het magazijn bovenal mensenwerk is, moeten praktische handvatten die voortdurend kunnen worden geraadpleegd, de veiligheid structureel verbeteren. Bedrijven kunnen zich eenvoudig online aanmelden en toegang krijgen tot veel gestelde vragen, bijeenkomsten, werkbare tips van bedrijven die reeds aan de code meedoen en risicoplekken in en om het magazijn zoals kruisingen, loop- en rijpaden en stellingen. Ook kunnen zij de code aanvullen met eigen tips over veilig en gezond werken.

* Onder de partijen die vandaag het startschot voor de Code geven, zijn naast initiatiefnemers EVO en BMWT, MKB Nederland, TNO, TLN, NVG, het Verbond van Verzekeraars en diverse bedrijven en opleiders. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.