13-09-2016  Een gedragscode moet het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen verder terugdringen. Dit stellen bedrijven, belangenorganisaties, opleiders en verzekeraars* vandaag bij de presentatie van de Code Gezond en Veilig Magazijn. Het is voor het eerst dat partijen die de magazijnsector vormen zich verenigen.

Bestel gratis het boek Mensenwerk

600.000 mensen

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn - van de steigerbouwer tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. Hier werken zo’n 600.000 mensen, zoals heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en logistieke teamleiders.

Ongevallen

Hoewel het aantal ongevallen in en om het magazijn al jaren licht daalt, gebeuren er jaarlijks nog steeds 1500 ongevallen met interne transportmiddelen, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Volgens de betrokken partijen ligt de oorzaak van deze ongevallen voornamelijk in de bedrijfscultuur, zoals de wijze van aansturing. Het daaropvolgende ziekteverzuim door fysieke overbelasting kost bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s. Dit vraagt volgens de magazijnsector om een gezamenlijke aanpak voor een gezonder, veiliger en dus efficiënter magazijn: de code.

Veiligheid structureel verbeteren

Omdat werken in en om het magazijn bovenal mensenwerk is, moeten praktische handvatten die voortdurend kunnen worden geraadpleegd, de veiligheid structureel verbeteren.

Aanmelden

Bedrijven kunnen zich eenvoudig online aanmelden en toegang krijgen tot veelgestelde vragen, bijeenkomsten, werkbare tips van bedrijven die al aan de code meedoen en risico-hotspots in en om het magazijn, zoals kruisingen, loop- en rijpaden en stellingen. Ook kunnen zij de code aanvullen met eigen tips over veilig en gezond werken.

* Onder de partijen die vandaag het startschot voor de Code geven, zijn behalve initiatiefnemers EVO en BMWT, MKB Nederland, TNO, TLN, NVG, het Verbond van Verzekeraars en diverse bedrijven en opleiders. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.