13-10-2015  De Europese commissaris van Handel Cecilia Maström heeft op de nationale dag van Spanje, 12 oktober, een lans gebroken voor het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa  (TTIP).  

De Commissaris gaf aan dat de Verenigde Staten één van de landen in de wereld is waarmee Europa de meeste waarden en normen deelt. Als Europa de samenwerking met de Verenigde Staten verstevigt, wordt dit geluid nog steviger gehoord, aldus Malmström.

Mkb

Malmström gaf verder aan dat het vooral het midden- en kleinbedrijf zal zijn dat wint bij het akkoord. Veel bedrijven binnen het mkb hebben te maken met torenhoge heffingen (tot 50 procent) en hoge administratieve lasten. In tegenstelling tot grote bedrijven hebben kleinere bedrijven nu niet de mogelijkheid deze lasten te omzeilen.

Tenslotte stelde ze dat milieu, arbeidsomstandigheden en voedselveiligheid beter kunnen worden beschermd binnen transatlantische afspraken, dan daarbuiten Zij gaf aan de gesprekken met de Amerikanen met vertrouwen tegemoet te zien.