Hoofddorp, 27 november 2014                                                                              

Desmond Vertannes, voormalig hoofd luchtvracht bij IATA, heeft de Martin Schröderprijs 2014 gewonnen voor zijn bijdrage aan de luchtvrachtindustrie. Oprichter Martin Schröder (83) van Martinair reikte de naar hem vernoemde prijs vanmiddag uit op het nationaal luchtvrachtdebat in Hoofddorp.

De prijs is ingesteld om personen of ondernemingen te eren die zich hebben onderscheiden in de Nederlandse luchtvrachtsector. Vertannes, van 2010 tot 2014 Global Head of Cargo bij IATA (International Air Transport Association), zette het verkorten van transitietijden bij IATA op de agenda.

Luchtvracht

Schröder, grondlegger van Martinair, gaf ook het startschot voor het nationaal luchtvrachtdebat, georganiseerd door Nieuwsblad Transport, verladersorganisatie EVO en branchevereniging ACN (Air Cargo Netherlands). Verladers, afhandelaars, carriers, truckers en bestuurders debatteerden tijdens dit debat over het verkorten van de gemiddelde transitietijd met 48 uur. De laatste dertig jaar is de gemiddelde transittijd op zes dagen blijven steken. Terwijl een passagier binnen 24 uur van deur tot deur in China staat, doet een pakketje er maar liefst 144 uur over. Het verminderen van de transitietijd moet mogelijk zijn door de verschillende partijen in de keten beter op elkaar te laten aansluiten en informatie over de zending voor de vracht uit te sturen. Dit moet van luchtvracht een aantrekkelijkere vervoersmogelijkheid maken.