Groeiende vraag naar logistieke vakkrachten

Leestijd 2 minuten

25-05-2021  Het kabinet heeft 63 miljoen euro beschikbaar gesteld voor praktijkleren in het mbo dat gericht is op het behalen van een diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring. Deze middelen zijn bedoeld voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van mensen die door de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt zijn of kwijt dreigen te raken. Regionale mobiliteitsteams zetten dit budget in om werkenden en werkzoekenden om te scholen naar beroepen in kansrijke sectoren. Vanaf vandaag kunnen ze daarbij de inspiratiekaart gebruiken om te bepalen welke beroepen een grote kans bieden op werk en welke kwalificaties, mbo-certificaten en praktijkverklaringen aansluiten op de kansrijke beroepen.  

Een mooie kans dus voor bedrijven die om mensen zitten te springen. Door zich aan te sluiten bij de regionale initiatieven van de mobiliteitsteams, kunnen zij nieuwe werknemers werven die op kosten van de overheid worden opgeleid. Voorwaarde is uiteraard wel dat het bedrijf een geaccrediteerd leerbedrijf is. Wil je dat worden, kijk dan wat je daarvoor moet doen op de website van s-bb.

 

Kansrijke beroepen in logistiek

De inspiratiekaart is grotendeels gebaseerd op het overzicht met kansrijke beroepen van het UWV van december 2020. Daarin zijn ook beroepen zoals logistiek teamleider, planner, magazijnchef en expeditiemedewerker opgenomen. Voor een selectie van deze kansrijke beroepen wordt aangegeven wat de relevante mbo-kwalificaties zijn. Bij- en omscholing van (toekomstige) werknemers via het mbo kan op alle 4 niveaus van het mbo, afhankelijk van de achtergrond, wensen en mogelijkheden van de kandidaat en de werkgever. Vanuit de arbeidsmarkt groeit de vraag naar logistieke vakkrachten.

Wat is praktijkleren?

Bij praktijkleren in het mbo voor werkzoekenden en werkenden, zoals bedoeld in de ‘Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID 19’, betreft het een mbo-opleiding of een deel daarvan in de derde leerweg, gericht op het behalen van een diploma, mbo-certificaat of een praktijkverklaring. Bij alle beroepsopleidingen in het mbo staat praktijkleren evenwel centraal, maar bij mbo-opleidingen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de derde leerweg heeft het praktijkleren een nog grotere rol. Bij bbl en de derde leerweg gaat het vaak om leerbanen, waarbij een (betaalde) baan wordt gecombineerd met het volgen van een (deel van een) mbo-opleiding.

Meer informatie?

Via de regionale mobiliteitsteams, de leerwerkloketten en het UWV kun je meer informatie vinden over het aanbod van werknemers en hun mogelijkheden of het opleidingsaanbod in jouw regio.

 

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder