17-05-2017  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft meer dan 3.500 Rotterdamse en Amsterdamse onderneming actief in en om de havens geïnformeerd over eerlijke concurrentieregels. Daarnaast heeft de ACM gewezen op het bestaan van een “Karteltest Havens” waar ondernemers anoniem kunnen nagaan welke risico’s er voor hun onderneming zijn op overtreding van de concurrentieregels.

Uit onderzoek van de ACM is gebleken dat een deel van de bedrijven de basisregels over eerlijke concurrentie onvoldoende kennen. Zo’n 20 procent wist niet dat het maken van prijsafspraken verboden is. Middels de brief en het onderzoek vraagt de ACM aandacht van de bedrijven in en om de havens en waarschuwt voor kartelvorming. Kartels schaden zowel de afnemers van de diensten van de bedrijven als de internationale concurrentieposities van de havens.

Proactief

Volgens evofenedex is het goed dat de ACM proactief de bedrijven in de haven informeert over de eerlijke concurrentieregels en het tegengaan van kartelvorming. De logistieke belangen van de verladers in de haven zijn groot, dus eerlijke concurrentie is van groot belang.