17-07-2015  Vanmiddag kwamen er meer details naar buiten over de afbouw van de economische sancties tegen Iran. EVO en Fenedex stelden eerder deze week nog dat bedrijven hun opties in Iran opnieuw afwegen, wachtend op dergelijke details.

Dinsdag bereikten de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland een akkoord met Iran over diens nucleaire programma. Als gevolg bouwen de wereldmachten hun economische en financiële sancties tegen Iran af. 

Stappen

Het verlichten van de economische sancties is gekoppeld aan de uitvoering van het akkoord door Iran. Alle bestaande sancties blijven dus van kracht totdat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bevestigt dat Iran aan alle afgesproken voorwaarden uit het akkoord voldoet. De eerste resultaten daarvan worden op z’n vroegst eind 2015 verwacht. 

In het akkoord is afgesproken dat de huidige sancties in drie stappen worden afgebouwd:

  • Zodra de resultaten van het onderzoek van het IAEA positief zijn, worden de eerste sancties weggenomen. Het gaat dan om de VN-sancties (nucleair) en VS- en EU-sancties ten aanzien van de financiële en verzekeringssector, de olie- en gassector, de scheep- en transportsector, goud en edelmetaal. Ook wordt een deel van de personen en entiteiten van de sanctielijst geschrapt. De overige sancties blijven van kracht.
  • Acht jaar na het akkoord, als het IAEA kan vaststellen dat het nucleaire programma van Iran volledig vreedzaam is, worden (vrijwel) alle resterende EU- en VS-sancties definitief opgeheven. Het gaat dan onder andere over 'dual use-goederen', wapenembargo's en onderwijsregelingen. Ook worden de resterende personen/entiteiten van de sanctielijst gehaald.
  • Tien jaar na het akkoord en nadat het IAEA kon concluderen dat het nucleaire programma van Iran volledig vreedzaam is, heft de VN de speciale restricties over de overdracht van proliferatiegevoelige goederen op en neemt de EU de laatste sancties weg.

Blijvende sancties

De mensenrechtensancties van de EU blijven in stand. Net als de sancties van de VS over terrorisme, mensenrechten en ballistische raketten. Als Iran het akkoord niet uitvoert zoals afgesproken, worden alle sancties automatisch weer ingesteld.

Vragen? Neem contact op met EVO en Fenedex, samen komen de organisaties namelijk op voor de internationale logistieke en handelsbelangen van bedrijven.