Meer en betere truckparkeerplaatsen nodig

Overheid en bedrijfsleven slaan handen ineen voor oplossing vrachtautoparkeren

05-09-2018 Er moeten meer beveiligde parkeerplaatsen voor trucks komen. Dat vinden overheden en bedrijfsleven die intensief samenwerken aan de aanpak van het tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtauto’s aan de belangrijkste verkeersaders. Dat is woensdag besproken tijden een werkbezoek aan Oost-Brabant waaraan vier provincies, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en drie ondernemersverenigingen deelnamen.

Er is een gebrek aan capaciteit van vrachtautoparkeerplaatsen, zeker langs de zogenoemde ‘goederencorridors’ A15 en A16/A58/A67 en in de buurt van logistieke knooppunten en in de grensregio’s. Vrachtauto’s worden daardoor vaak op vluchtstroken langs snelwegen geparkeerd, of in gemeenten op bedrijventerreinen. Dat leidt tot overlast, bijvoorbeeld in de vorm van afval, geluid en verkeersonveilige situaties. Ook vanuit de arbeidsomstandigheden voor vrachtautochauffeurs is dit onwenselijk.

Kennis delen

Tijdens het werkbezoek is door de gedeputeerden van de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland positief gereageerd op het statement van het bedrijfsleven. Ze willen graag samen met het bedrijfsleven de problematiek aanpakken. Ook het rijk en lokale overheden worden daarbij betrokken. Tevens gaven de provincie bestuurders allen aan dat ze ook financieel bij willen dragen aan gezamenlijke oplossingen.

Video

Joost Sitskoorn legt uit hoe groot het tekort aan truckparkeerplaatsen is

Om deze video te kunnen bekijken moet je onze cookies accepteren. Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.

Met het werkbezoek maakten de overheden en ondernemersorganisaties duidelijk dat ze samenwerken in het vinden van structurele oplossingen. Ten eerste door de parkeercapaciteit langs de corridors te verhogen, bijvoorbeeld door het (tijdelijk) ter beschikking stellen van gronden en het voorbereiden van een Europese subsidieaanvraag. Daarnaast door op regionaal niveau de overlast slim te bestrijden. En door het opzetten van een slim informatiesysteem kan de beschikbare capaciteit beter worden benut.

Statement

Het werkbezoek ving ‘s ochtends aan in het gemeentehuis van Meierijstad, Veghel. De gemeente Meierijstad onderzoekt de mogelijkheden voor de aanleg van een truckparking. Verder bezochten de bestuurders onder andere verschillende bedrijventerreinen en een truckparking en overhandigde het bedrijfsleven een statement aan de betrokken bestuurders. Hierin roepen de ondernemersorganisaties de bestuurders op om de vaart te houden in het maken van voorzieningen en ook in de eigen regio prioriteit te geven aan samenwerking en oplossingen in de regio.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder