04-04-2017  Nederlandse handels- en productiebedrijven zagen hun export in 2016 met 6 procent groeien. Nederlandse exporteurs zijn positief en verwachten in 2017 een exportgroei van bijna 10 procent. Dit concluderen ondernemersvereniging evofenedex en Artadius in hun jaarlijkse onderzoek Trends in Export.

In het onderzoek zijn 5.800 exporteurs bevraagd. Hoewel het gerealiseerde groeicijfer in 2016 het laagst is sinds 2009, hebben de tien grootste branches wel allemaal groei gerealiseerd. Ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export – goed voor een derde van ons nationaal inkomen.

Onrust

De Brexit, de nieuwe Amerikaanse regering en de ontwikkelingen in Turkije zorgen voor onrust op afzetmarkten. Dit is nog niet terug te zien in de lijst van populaire bestemmingen binnen en buiten de Europese Unie. Duitsland blijft Nederlands belangrijkste handelspartner, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Polen staat voor het eerst in de top 5. Buiten de EU voeren Zwitserland en de Verenigde Staten nog altijd de lijst aan. Vooruitkijkend zien we dat  voor 2017 de meeste exporteurs een stijgende exportomzet in de Verenigde Staten voorzien, ook van Duitsland en Canada wordt veel verwacht. De lijst met landen waar exporteurs een dalende exportomzet verwachten, wordt aangevoerd door Oekraïne, Turkije en Egypte. Het Verenigd Koninkrijk - vorig jaar nog één van de belangrijkste groeimarkten – staat voor het eerst bij de dalers op plaats vijf.

Handelsakkoorden

Maar liefst 57 procent van de Nederlandse exporteurs zegt dat het protectionisme in de afgelopen jaren is toegenomen. Bovendien verwacht ruim 80 procent dat het protectionisme ook in de komende jaren terrein blijft winnen. Om hier het hoofd aan te bieden en om de internationaal ondernemen te stimuleren, wil 81 procent van de ondernemers dat de Europese Unie investeert in nieuwe handelsakkoorden. Een meerderheid van de exporteurs is positief over CETA, het handelsverdrag dat de Europa met Canada sloot.