11-11-2014  Om op een gemakkelijkere manier een afnemer te vinden voor kunststof restmateriaal is www.polyring.nl opgezet. Bedrijven kunnen hun aan te bieden kunststoffen op deze site plaatsen, met desgewenst foto’s en pdf’s om ook de (gescande) specificaties van de restkunststof te laten zien. De website is onderdeel van een Europees project dat wordt uitgevoerd door de Technische Universiteit Delft. 

Afvalbak

Bij veel bedrijven komt kunststof restmateriaal vrij, zoals productieresten, verpakkingsmateriaal of retourproducten. Meestal zijn dit niet al te grote hoeveelheden; het gaat vaak om enkele honderden kilo’s per maand. De moeite om hiervoor een recycler of opkoper te vinden, weegt vaak zwaarder dan de opbrengst. De kunststoffen belanden dan ook vaak in de afvalbak, wat weer kosten geeft in de afvoer van afval. 

Kosten besparen

Door de verkoop van resten kunnen bedrijven afvalkosten besparen, aldus TU Delft. ‘Bovendien is er een significante besparing in CO2-emissie in vergelijking van afvoer van het restmateriaal naar de afvalverbranding. Die besparing is bij PolyPropolyeen (PP) en PolyEthyleen (PE) circa 2,2 kg CO2 per kilo, bij PET circa 3,2 kg CO2 per kilo en bij nylon zelfs boven de 7 kg CO2 per kilo. Ter vergelijking, de CO2-besparing van 1 kg PE is net zoveel als de gemiddelde CO2-uitstoot van 18 km rijden met een auto (model 2012). Bij nylon ligt die vergelijking zelfs bij 58 km rijden.’

Project

De website is onderdeel van het project ‘Plastic Recycling and Re-use Platform’, dat is opgezet vanuit het Europese netwerk Climate KIC (Knowledge and Innovation Community). Onderdeel van dit project is onderzoeken wat er gebeurt als een drempel om reststoffen uit te wisselen tussen bedrijven, wordt weggenomen. De focus van het project ligt momenteel op de Benelux en Duitsland.