17-04-2012  Ruim twee jaar geleden werd bekend dat Mercedes-Benz met Renault ging samenwerken om een stadsbestelauto te ontwikkelen, met als basis de Renault Kangoo. Een paar maanden geleden werd de naam van deze auto onthuld: Citan, een samentrekking van ‘city’ en ‘titan’. Gisteravond vond de presentatie plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Kleimodel

Mercedes wil de auto officieel presenteren tijdens de IAA-beurs, die 20-27 september in Hannover wordt gehouden, maar omdat de eerste auto's dan al drie weken eerder bij klanten zijn afgeleverd, is de BedrijfsautoRAI aangegrepen voor de presentatie. De auto’s die in Amsterdam werden getoond, zijn overigens weer terug naar Duitsland. Op de beurs is alleen een kleimodel in een 'black box' te zien.

Marktaandeel

Volker Mornhinweg, hoofd van Mercedes-Benz bedrijfswagens, is ervan overtuigd dat de Citan een groot succes wordt: ‘Wij haken in op de toenemende populariteit van stadsbestelauto's. Dat was lang een nichemarkt, maar nu gaat het alleen al in Europa om 700.000 auto’s per jaar. We willen daarin een marktaandeel krijgen van 4 tot 5 procent.’

Uitvoeringen

Mercedes gaat de Citan in een groot aantal uitvoeringen aanbieden, in aanvang uitgerust met naar keuze één van de drie dieselmotoren of een benzinemotor. Designers uit Duitsland hebben vooral de voorkant van de Kangoo veranderd om er een Mercedes-uitstraling aan te geven. Ook het interieur van de cabine is uitgevoerd met eigen stijlkenmerken.

De auto's worden bij Renault, gisteravond consequent alleen aangeduid als 'partner', geassembleerd.