Mercedes rijdt een stuk minder

Mercedes-Benz past bevoorrading filialen aan

07-11-2017 Mercedes Benz is in Zuid-Holland ruimschoots vertegenwoordigd met meer dan 6 vestigingen. Deze vestigingen ontvangen veel transport van goederen en auto’s. Per werkdag bezorgen tussen de 15 à 20 vrachtwagens  de goederen.

Hinder in Den Haag

Het bedrijf ondervindt inmiddels steeds meer last van de ongestructureerde wijze waarop de goederen en auto’s werden aan- en afgevoerd op de locatie in Den Haag. Het is tijd om het anders te doen. Mercedes Benz is aangesloten bij het netwerk Bereikbaar Haaglanden en is zo in contact gekomen met de mogelijkheden van het Beter Benutten programma.

Efficiënte hub

Om het probleem te tackelen, werd er contact gezocht met logistiek dienstverlener Djinny. Djinny is voortgekomen uit de verhuizersbranche en is dus gewend om goederen efficiënt op te slaan en te behandelen. Sander van Kouwen, Algemeen Directeur van Mercedes Benz: “In nauwe samenwerking met Djinny hebben wij gekozen om niet alle leveringen meer rechtstreeks naar de filialen te sturen. In de plaats daarvan creëren wij een hub bij Djinny, waar de goederen en auto’s worden afgeleverd. Vanuit deze hub worden de filialen op afroep beleverd.”

De hub wordt niet alleen gebruikt voor banden en onderdelen, maar uiteindelijk ook voor de nieuwe auto’s. Zo worden de voertuigen eerst bij Djinny afgeleverd en worden de auto’s uiteindelijk pas bezorgd wanneer er daadwerkelijk een afleverafspraak met de klant is.

Terug naar de core

“Leveringen centraliseren op een punt en op afroep werken, zorgt ervoor dat er veel meer rust is ontstaan bij de dealerbedrijven. De bedrijven komen beter toe aan de core-business: het onderhouden en verkopen van auto’s.” vult Jaap Kooistra, Commercieel Manager bij Djinny aan. Dagelijks blijken er zelfs 10 leveringen minder nodig te zijn. Daardoor is het aantal voertuigbewegingen in de spits flink gedaald. De resterende ritten van de hub naar de filialen vinden ook nog meestal buiten de spits plaats. Djinny neemt gelijk retouren en afval mee waardoor de ruimte bij de dealerbedrijven zo efficiënt mogelijk benut wordt.

Het prijskaartje

Vanuit het programma Beter Benutten heeft Djinny € 8.000,- ontvangen. Dit geld is weer gebruikt om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Zo gaat Mercedes Benz binnenkort beginnen met een grootschalige verbouwing van de huidige locatie in Den Haag. Bij het ontwerp en de nieuwe inrichting daarvan is Djinny nadrukkelijk betrokken.

Goedkoopste consultants

Voor Sander van Kouwen is het een leerzame periode geweest: “Je moet de werkvloer erbij betrekken, maar soms moet je het ook gewoon voorzichtig erdoor drukken en gewoon gaan doen. Zorg ervoor dat het proces ook door de top gedragen wordt. Doe de verandering in kleine stapjes. Deel je kennis met anderen. Mensen uit de praktijk die hun ervaringen met anderen delen zijn de goedkoopste consultants die er zijn.”

Beter benutten en evofenedex

evofenedex werkt nauw samen met een aantal partijen in den lande om het Beter Benutten programma uit te rollen. In de regio Haaglanden fungeert Bereikbaar Haaglanden als belangrijke aanjager voor het Beter Benutten programma. Bijgaand project is mede dankzij hun inzet en kennisdeling tot stand gekomen.

Lid en benieuwd of het Beter Benutten project voor jou interessant kan zijn?