08-09-2016  Met de Vision Van heeft Mercedes-Benz deze week laten zien hoe de bestelauto van de toekomst eruit zou kunnen zien. De Vision Van is volledig elektrisch aangedreven en heeft onder meer drones aan boord, waarmee pakketjes kunnen worden bezorgd.

Klein magazijn

De gestroomlijnde bestelauto, met de afmetingen van een huidige Sprinter in verlengde uitvoering, heeft een laadruimte die eruit ziet als een klein magazijn. De te bezorgen goederen zijn allemaal verpakt in bakken en worden in één keer ingeladen. Een volledig automatisch systeem herkent het adres waar een bepaald pakketje moet worden bezorgd, haalt het tevoorschijn en transporteert het naar de voorkant van de auto, waar de chauffeur het in ontvangst neemt om het af te leveren.

Drones

Dat bezorgen kan ook met een tweetal drones, die zich bovenop de bestelauto bevinden. Via een luik in het dak wordt de drone bevoorraad, waarna deze opstijgt en het pakketje door de lucht aflevert.

Elektrisch

De Vision Van, overigens nog een prototype, is elektrisch aangedreven, kan maximaal 80 kilometer rijden (met een speciaal batterijpakket zelfs 270 kilometer) en is dan ook geheel emissievrij. Hij mag daardoor alle stedelijke gebieden in en is ook geschikt voor (geluidloos) afleveren in de nachtelijke uren. De auto maakt gebruik van de modernste communicatiemethoden en wordt bestuurd door middel van een simpele joystick.

Oplossingen

“Met deze Vision Van brengen we goed beschouwd een ‘state-of-the-art’ magazijn aan boord van een bestelauto. De Vision Van laat complete en concrete oplossingen zien voor toekomstige afleveringen van pakketten in een stedelijke omgeving”, zei Volker Mornhinweg, de bestelautotopman van Mercedes-Benz deze week in Stuttgart. In de Zuid-Duitse stad, de bakermat van Mercedes, beleefde de Vision Van zijn wereldprimeur. Later deze maand zal de Vision Van te zien zijn op de IAA in Hannover.

adVANce

De Vision Van maakt deel uit van ‘adVANce’, een toekomstgericht, strategisch programma van Mercedes-Benz. Via ‘adVANce’ wil het merk met de ster zich ontwikkelen van bouwer van bestelautro’s tot aanbieder van complete vervoersoplossingen, waarbij de route tussen magazijn en de klant volledig wordt verzorgd. In dat proces is er, in de ogen van Mercedes, een hoofdrol weggelegd voor een digitaal optimaal toegeruste bestelauto.