Met analyseren van Big Data is hele keten te verbeteren

Als de eigen werkprocessen geoptimaliseerd zijn, is de connectie met andere vervoersmodaliteiten ook te verbeteren.

06-02-2018  Het verwerken en analyseren van Big Data is voor veel ondernemers nog een onbekende technologie. Toch kunnen er grote verbeteringen mee gerealiseerd worden binnen een onderneming, zoals het optimaliseren van werkprocessen, het vergroten van klantbinding en de winst en zelfs het verbeteren van de gehele supply chain.

Weten wat klanten willen

Big Data zijn simpel gezegd grote hoeveelheden informatie die voor een onderneming beschikbaar zijn. Bij het Havenbedrijf Rotterdam werken ze er al enige tijd mee en hebben ze het groots aangepakt. Joyce Bliek is als er hoofd van het Rotterdam Logistics Lab verantwoordelijk voor de digitalisering. “Er kan heel veel met de data die dagelijks vrijkomt. Niet alleen data die we zelf verzamelen, maar ook data uit openbare bronnen en van betrokken partijen, zoals klanten en leveranciers. Vooral die laatste is voor ons ook enorm van belang, want als we weten wat zij willen, kunnen we daarop inspelen. Door het werken met Big Data heeft het Havenbedrijf tijdens een pilot de tijd dat een schip in de haven verblijft met maar liefst twintig procent kunnen verminderen. Bliek: “Een aanzienlijke reductie die voor alle partijen goed is, want tijd is geld.” Deze pilot wordt nu verder uitgerold.

Grote veranderingen

Voor elke onderneming kan het verwerken van Big Data grote veranderingen teweeg brengen, zo zegt Bliek. Haar advies: zet de juiste mensen op de juiste plek.  “Laat een technische medewerker, zoals een data-engineer, samenwerken met een praktijk-kenner. Op die manier wordt de theorie direct getoetst aan de werkelijkheid. Voor ondernemers die het niet direct groots willen aanpakken adviseert ze om te beginnen met een beperkte hoeveelheid data en een stagiair die één probleem of vraag daarmee gaat onderzoeken. “Innovatie gaat juíst om klein beginnen en vandaaruit te leren.” Bliek wil uiteindelijk de gehele keten verbeteren: “Als je de eigen werkprocessen geoptimaliseerd hebt, is de connectie met andere vervoersmodaliteiten, zoals treinen, binnenvaartschepen en vrachtauto’s, ook te verbeteren. Uiteindelijk gaat het daar naartoe: het optimaliseren van de supply chain in z’n geheel. Logistiek zoals we het nu kennen is er over vijf jaar niet meer.”

Lees het volledige artikel in de komende Logisticx, die eind van deze week in de bus valt.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder