Met deze vier tips vervoer je vracht veilig

Wettelijk gezien mag de lading bij bijzondere situaties in het verkeer niet van een voertuig vallen

21-08-2018  Het zekeren van de lading is voor 85 procent van de eigen vervoerders en transporteurs de gewoonste zaak van de wereld, zo blijkt uit ons onderzoek. Begrijpelijk, want naast het op orde hebben van de documentatie, voorkomen van overbelasting van de assen is ook zekeren belangrijk om schade te voorkomen.

Het kan aantrekkelijk zijn om even snel iets in te laden in de trailer zonder te zekeren, maar de rekening kan achteraf heel hoog zijn. Boetes van de inspectie liggen op de loer en bij een ongeval kan de verzekering weigeren om te betalen. De onderstaande vier uitgangspunten helpen bij het veilig vervoer van goederen naar de plaats van bestemming.

 1. Altijd zekeren
  Het meest gehoorde excuus om de lading niet te zekeren is ‘dat deze zo zwaar is dat het niet kan schuiven’. Dat is een fabeltje, want alles in een trailer, laadbak of andere vorm van vervoer kan gaan schuiven. Om dat te voorkomen is het handig om spanbanden, afdekdoeken, netten, wrijvingsmatten of een combinatie van voorzorgsmaatregelen te nemen.
   
 2. Check slijtage aan spanbanden
  Spanbanden zijn het meest gebruikt als het gaat om het zekeren van lading. Juist omdat ze veel worden gebruikt, ligt slijtage op de loer. Een gerafelde spanband ziet er nog robuust uit, maar een inscheuring van één centimeter zorgt al voor een verlies aan spankracht van tachtig procent. De kans dat de band verder scheurt is groot, met alle gevolgen van dien. Check daarom de spanbanden regelmatig op slijtage.

  Gerafelde spanband
   
 3. Gebruik het juiste type spanband
  Zorg voor spanbanden die voldoen aan de Europese richtlijnen. In Europa is de kwaliteit nogal verschillend namelijk, net als het beleid per land. Zo krijgt een chauffeur in Duitsland een boete wanneer de gebruikte ladingzekering geen keurmerk heeft.
   
 4. Check altijd je lading
  Als chauffeur ben je verplicht de lading te checken, zelfs als deze alleen de opdracht heeft gehad om een trailer op te halen. Mocht de chauffeur een dergelijke controle niet of onvolledig gedaan hebben en er volgt een controle van een inspectie, dan kan dat de chauffeur en de afzender een forse boete opleveren. Daarnaast kan ook de verzekering lastig gaan doen als blijkt dat lading niet goed is gezekerd, omdat je de plicht hebt om alles in het werk te stellen om de risico’s te beperken.

Leer praktisch lading zekeren

Weten hoe de risico’s van lading zekeren verder beperkt kunnen worden? Kom dan naar onze Workshop Praktisch Lading Zekeren op 27 september. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we in op zekeringstechnieken met specialisten. Ook wordt uitgelegd hoe de inspectiediensten handhaven.

De gevolgen

Nog niet overtuigd van het belang van een goede ladingzekering? Bekijk dan dit onderstaande filmpje uit Rusland. 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder