13-12-2016  In 2016 heeft de Nederlandse overheid al forse bedragen betaald aan subsidies op het vlak van logistiek. Denk daarbij aan de Innovatie Prestatie Contracten (2,8 miljoen euro), de mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (55 miljoen) en het Beter Benutten-programma, waar het Rijk en diverse regio’s zo’n 600 miljoen voor hebben klaarliggen. Gemeentelijke en andere subsidies zijn niet meegenomen in deze opsomming.

Opvallend is dat veel van deze subsidies nog niet zijn aangesproken door doelgroepen voor wie dit van belang kan zijn. Zo heeft de gemeente Den Haag nog steeds een bedrag van 200.000 euro beschikbaar voor tegemoetkomingen aan ondernemers die hun bestelauto willen vervangen voor een elektrisch exemplaar.

Subsidie-overzicht

Om duidelijkheid – maar zeker ook toegankelijkheid – te verschaffen in dit grote subsidieaanbod, werkt EVO aan een ‘Logistiek Subsidie-overzicht’, dat speciaal wordt samengesteld voor EVO-leden. Om dit overzicht zo veel mogelijk toe te spitsen op de behoeften van bedrijven, is er een kort onderzoek samengesteld dat ingaat op de ervaring van bedrijven met subsidies.

Koudwatervrees

Emile van Rijn, projectmanager logistiek bij EVO, is nauw betrokken bij de diverse subsidieprojecten van de overheid. “Veel bedrijven nemen snel genoegen met de manier waarop de logistieke processen intern lopen. De spits wordt bijvoorbeeld gezien als onvermijdelijk of ondernemers zien allemaal beren op de weg als ze de bestaande werkwijze moeten aanpassen. Soms speelt geld een rol, of simpelweg een gebrek aan kennis van de subsidiemogelijkheden die er zijn. Wij willen de koudwatervrees bij bedrijven graag weghalen om hen die stap nu juist wél te laten nemen”, verduidelijkt van Rijn.

Ondersteuning

Deelnemers aan het onderzoek ontvangen het Logistiek Subsidie-overzicht wanneer dit medio januari is afgerond. EVO-leden kunnen daarnaast ondersteuning krijgen in de aanvragen voor subsidies.

Neem deel aan het onderzoek