Staatssecretaris Van Huffelen gaat bedrijven EORI-nummer toesturen

Leestijd 2 minuten

8-10-2020  Het moment nadert dat we de brexit in de praktijk gaan ervaren. Binnen 100 dagen is het al zover. Daarom sprak de Tweede Kamer gisteren met minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over de stand van zaken van de onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) en met staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën over de douanevoorbereidingen. Alle bedrijven die handelen met het VK, worden geraakt door de brexit. evofenedex heeft nauw contact met alle overheden en ondersteunt bedrijven met hun voorbereidingen op alle mogelijke manieren.

Voor elke zending van en naar het VK moeten bedrijven vanaf 1 januari 2021 aangifte doen bij de douane omdat het VK geen onderdeel meer uitmaakt van de EU. Om aangifte te doen hebben bedrijven een identificatienummer nodig, het zogenoemde EORI-nummer. Staatssecretaris Van Huffelen meldde dat sinds de zomer het percentage bedrijven dat een EORI-nummer heeft aangevraagd, gestegen is van 12 naar 38 procent. Omdat uiteindelijk alle bedrijven dit nummer nodig hebben, stuurt de douane komende weken de bedrijven dit nummer toe. Vervolgstap voor bedrijven is het aanvragen van de benodigde vergunningen en, als zij gebruik maken van transport via de Rotterdamse haven, het aanmelden bij Portbase.

Stroeve onderhandelingen

Minister Blok kon geen nieuwe ontwikkelingen melden. De onderhandelingen verlopen moeizaam. De 3 onderwerpen waar het wringt, zijn: gelijk speelveld, geschillenbeslechting (governance) en visserij. Desgevraagd gaf minister Blok aan dat de tijd begint te dringen en dat daardoor een tijdig ratificatieproces van een gemengd akkoord (waarmee alle lidstaten moeten instemmen) in het geding komt. Ter illustratie liet hij de Kamerleden weten dat een gefaseerde inwerkingtreding bij veel (handels)akkoorden de huidige praktijk is; bijvoorbeeld bij het handelsverdrag met Canada (CETA). De kans op een no-deal scenario is echter nog steeds heel groot. evofenedex roept alle bedrijven op zich nu zo goed mogelijk voor te bereiden en de benodigde vergunningen nu aan te vragen. Zo kunnen vertragingen door piekbelasting bij de douane worden voorkomen. Een goede voorbereiding kost bedrijven 2 maanden tot 1 jaar.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder