11-10-2011  Het online vacatureaanbod daalde in september met 4 punten, zo blijkt uit de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt Monster Employment Index. Het aanbod daalde voor de vierde maand op rij en staat nu op 88 punten. Het vacatureaanbod in de sector transport en logistiek daalde in september met 11 punten.

Sectoren

In september daalde het vacatureaanbod in de meeste sectoren, het sterkst in de gezondheidszorg (-24) en in transport en logistiek (-11). Het vacatureaanbod in laatstgenoemde sector daalde de afgelopen 3 maanden met 21 punten. Dat is een daling van 12 procent. Het aantal vacatures voor de sector staat wel 21 punten hoger dan een jaar geleden.

Provincies

Het vacatureaanbod nam vorige maand in 9 van de 12 provincies af. In Noord-Brabant (-7) daalde het aanbod het sterkst, gevolgd door Limburg (-6) en Zeeland (-5). In Groningen bleef het aanbod gelijk en in Flevoland (+1) en Friesland (+1) steeg de index. Vergeleken met september 2010 steeg het vacatureaanbod, met uitzondering van Noord-Holland (-1), Utrecht (-5) en Zuid-Holland (-5).

Europa

Het Europese vacatureaanbod daalde in september met 1 punt. De daling was het grootst in Italië (-8). In Duitsland en Zweden steeg het vacatureaanbod, in beide landen met 3 punten. Vergeleken met vorig jaar staat het Europese vacatureaanbod 21 punten hoger. In Duitsland steeg het aanbod de afgelopen 12 maanden met 47 punten aanzienlijk. Ook in Frankrijk (+16) en Zweden (+15) nam het aanbod sterk toe.