Minister Blok: “Handhavingsniveau Douane is op 31 oktober hoger”

Tweede Kamerleden van CDA stellen vragen over voorbereidingen op harde brexit

13-09-2019  Als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk per 31 oktober uit de EU vertrekt, heeft de Douane ongeveer 600 extra douaniers beschikbaar in plaats van de ruim 300 douaniers op 29 maart van dit jaar. Het handhavingsniveau is hierdoor op de ingangsdatum van de brexit hoger.

Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Van den Berg, Geurts en Omtzigt van het CDA over de Nederlandse voorbereidingen op een harde brexit. “Naar verwachting zijn op 31 oktober 2019 ongeveer 930 douaniers ingestroomd, waarvan ongeveer 600 inzetbaar”, aldus Blok. Als evofenedex hebben wij ons altijd hard gemaakt voor capaciteitsuitbreiding bij de Douane.

Dierenartsen

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bereidt zich volgens minister Blok onverminderd voor op een no-deal brexit. Eerder was al berekend dat de NVWA bij een no-deal brexit in het worstcase scenario 143 medewerkers extra nodig zou hebben. Dit bij gelijkblijvende handelsstromen. 100 van deze 143 medewerkers zijn toezichthoudende dierenartsen, waarvan 20 voor import en 80 voor export.

Taaltraining en opleiding

De NVWA heeft inmiddels een fors aantal van de voorziene 143 medewerkers geworven. Van de 80 benodigde dierenartsen voor exportcertificering zijn de eerste 21 momenteel in de praktijk aan het werk. Een tweede tranche van 31 (nog niet-Nederlandstalige) dierenartsen is in april 2019 gestart met hun opleiding. Blok: “Zij zijn vanaf april 2020 volledig inzetbaar, na afronding van hun taaltraining en opleiding. Recent zijn 24 toezichthoudende dierenartsen geworven […] Verder zijn 25 medewerkers voor importinspecties en zeven medewerkers voor overige activiteiten geworven.” Het kabinet wijst hierbij op de krapte op de arbeidsmarkt voor Nederlandstalige dierenartsen. “Daardoor heeft de NVWA al jaren moeite met het vullen van vacatures voor toezichthoudende dierenartsen”, aldus Blok.

Verstoringen onvermijdelijk

De inzet van het kabinet blijft volgens Blok gericht op een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU mét terugtrekkingsakkoord, maar de kans op een no-deal scenario blijft onverminderd aanwezig. “Het kabinet blijft zich inzetten om zo goed als mogelijk voorbereid te zijn op dit scenario. Ondanks de voorbereidingen zal een no-deal scenario overigens onvermijdelijk gepaard gaan met verstoringen”, schrijft de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder