Minister brengt ‘brexitbezoek’ aan Royal Lemkes

Stapels papierwerk en extra kosten om bloemen in het Verenigd Koninkrijk te krijgen

20-03-2019  Met nog zo’n anderhalve week te gaan tot de officiële brexitdatum van 30 maart is het voor veel ondernemers nog steeds onduidelijk wat er gaat gebeuren. Komt er uitstel? Een no deal brexit? Of toch de tot twee keer in het Engelse Lagerhuis weggestemde deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie? Bij Royal Lemkes werken ze al ruim een jaar toe naar die datum. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bracht dinsdag een bezoek aan het bedrijf in het Zuid-Hollandse Bleiswijk.

Met een blik van verbazing bekijkt Van Nieuwenhuizen de stapels papieren die de Directeur Logistiek, Michiel van Veen, op zijn werktafel heeft gelegd. “Dit is nog maar voor twee vrachtauto’s aan papieren die we nodig hebben bij een brexit”, vertelt hij de minister. Van Veen pakt een formulier van de stapel, een zogenoemd fytosanitair certificaat. “Zo’n document kost per keer 26 euro. Die kosten moeten we toch ergens gaan doorberekenen.”

papieren bureau

Documenten versturen

En er komen meer kosten bij kijken. Aan de muur van zijn kantoor heeft Van Veen een zee van Post-it-briefjes hangen. “Samen met ons brexit-projectteam hebben we alles in kaart gebracht. Dan zie je pas hoeveel stappen er genomen moeten worden om na een brexit bloemen te exporteren naar het VK.” Naast het al eerder genoemde certificaat zijn er meer kosten. “We moeten die documenten aangetekend naar het VK sturen. Dat kost 35 euro per keer. En op een drukke dag hebben we wel 150 documenten die de deur uit gaan. Voor ons is het extra werk, maar dankzij het koppelen van onze systemen kunnen we dat wel aan. We hebben al ervaring met export naar een derde land. Voor een mkb’er die nu alleen handelt met het VK ligt dat anders.”

bloemen

Ook het VK beweegt

Royal Lemkes is er klaar voor en Nederland lijkt ook goed voorbereid, maar veel bedrijven kijken met angst en beven naar de overheid in het VK. Van Veen ziet gelukkig verbetering en heeft samen met een grote Engelse klant een goed gesprek gehad met de overheden in Londen. “Zo is de regel dat je drie dagen van tevoren moet aangeven watje gaat verzenden, geschrapt. Dat was voor ons ondoenlijk. Wat nog wel lastig is, is verzenden naar Schotland of Noord-Ierland. Die overheden daar zijn nog minder gedigitaliseerd. Wij gaan dan ook alles via Engeland verschepen.”

bloemen

Onder de indruk

Zogen heeft Van Veen Ook. Want blijft de haven van Rotterdam bereikbaar? En hebben keuringsinstanties genoeg personeel om te voorkomen dat vrachtauto’s de ferry missen? Van Nieuwenhuizen kan Van Veen enigszins geruststellen. “We hebben extra maatregelen genomen, zoals het aanleggen van extra parkeercapaciteit in het havengebied en de douane versterkt.” Hoe Royal Lemkes voorbereidingen treft voor de brexit maakt indruk op haar. “Zeker zo’n tafel vol papieren. Dat geeft een goed inzicht hoeveel en wat er bij komt kijken.”

Anneke
Contact

Vragen over de brexit?

Anneke helpt je graag verder