22-03-2017 Minister Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Rijkswaterstaat topman Demoet zijn niet blij met het voornemen van Amsterdam een brug over het IJ te bouwen. Zij schrijven dat in brieven aan de Amsterdamse wethouders Van der Burg en Ollongren.

Brieven

De minister schrijft dat de rijksvaarweg economisch belangrijk is en belang te hechten aan het blijven faciliteren van de scheepvaart. "Daarom is geïnvesteerd in meerdere diepliggende tunnels en de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden”. 

Tunnel

Demoet schrijft dat Rijkswaterstaat bezwaar heeft tegen de Sprong over het IJ omdat die de doorstroming en de nautische veiligheid belemmeren. Rijkswaterstaat opteert dan ook voor een tunnel onder het IJ. Ook de minsier vindt dat een tunnel moet worden onderzocht.

Belang binnenvaart

Onlangs heeft evofenedex zich uitgesproken over de nadelige effecten van een brug over de belangrijke vaarweg. De organisatie is van mening dat binnenvaartschepen met 4 lagen high cube containers moeten kunnen passeren zonder brugopening. Ook de minister laat in haar brief weten deze minimale eis te stellen.