Ministerie gaat samen met de Logistieke Alliantie en de Topsector Logistiek digitalisering verder verbeteren

Leestijd 1 minuut

19-04-2021  Om barrières weg te nemen en bedrijven nog meer op weg te helpen om te gaan digitaliseren heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de oprichting van het Platform Digitaal Transport (PDT) aangekondigd. Die aankondiging deed zij aan het eind van de Week van de Digitalisering, die plaatsvond tussen 12 en 16 april.

Het nieuwe platform wordt samen met de Logistieke Alliantie en de Topsector Logistiek opgezet. In het PDT komen partijen bij elkaar om kennis uit te wisselen over wat wel en wat niet werkt, om zo elkaar te inspireren. Van Nieuwenhuizen stelde dat in 2025 er één digitale infrastructuur moet zijn voor naadloos en veilig informatie uitwisselen. “Wat zou het fantastisch zijn als we tot één  gestroomlijnd gedigitaliseerd logistiek netwerk zouden kunnen komen, waarbij papier zoveel mogelijk is vervangen door data.”

Concurrerender worden

Volgens de minister moet dat uiteindelijk leiden tot een concurrerender, duurzamer en efficiëntere logistiek. “Vracht kan dan beter worden gecombineerd, aankomst- en vertrektijden kunnen beter voorspeld, de fysieke infrastructuur wordt beter benut en er is minder emissie”, somde Van Nieuwenhuizen op. “We zijn op de goede weg.”

De oprichting van het PDT wordt door evofenedex, deelnemer aan de Logistieke Alliantie, omarmd. "Ons codewoord in deze is transitie; het in beweging krijgen van bedrijven op het gebied van digitalisering", aldus projectmanager digitalisering Nanne Schiek van evofenedex  "Bedrijven hebben handvatten nodig om deze transitie in te gaan, maar zien door de vele initiatieven door de bomen het bos niet meer. Het platform zet juist in op gerichte communicatie richting bedrijven afhankelijk van de fase waarin zij zich bevinden. Waar het ene bedrijf de digitale basis (digital core) nog op orde moet brengen, werkt het andere al samen met ketenpartners en vormen zich nieuwe business modellen door data en digitalisering. Het mooie van het platform is dat we gezamenlijk optrekken met overheid, Topsector Logistiek en bedrijfsleven om dit te realiseren." evofenedex heeft zelf ook een model ontwikkeld, de Digiscan, waarmee bedrijven kunnen nagaan waar zij staan op digitaliseringsgebied. 

Bekijk hieronder de hele toespraak van minister Cora van Nieuwenhuizen:

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder