Minister van Nieuwenhuizen zet in op nieuwe beveiligde truckparkings

Ministerie wil dit najaar nog komen met mogelijk geschikte locaties

13-07-2018  Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat streeft naar uitbreiding van het aantal beveiligde truckparkings in Nederland. Op verzoek van Kamerleden Remco Dijkstra (VVD) en Maurits von Martels (CDA) inventariseert zij daarom dit jaar geschikte locaties voor private beveiligde truckparkings. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Inventarisatie van kansrijke plekken

Uit de inventarisatie moeten kansrijke plekken naar voren komen om beveiligde truckparkings te realiseren. Aan de hand van een aantal criteria, zoals voldoende grootte, ontsluiting via de openbare weg en ‘geen Natura 2000 natuurgebied’, zijn al Rijksterreinen geïdentificeerd. In een vervolgscan wordt door Rijkswaterstaat bekeken welke van deze terreinen in de buurt liggen van acute knelpunten, of de locatie op korte termijn beschikbaar is en of ze de potentie hebben om in potentie geschikt zijn voor de ontwikkeling tot een vrachtwagenparkeerplaats.

Resultaten dit najaar beschikbaar

Na afronding van de inventarisatie wordt duidelijk welke percelen beschikbaar kunnen worden gesteld aan een private partij. De resultaten worden in het najaar besproken met de betrokken provincies en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, waaronder evofenedex.

Knelpunten

Wij juichen het initiatief toe, gezien de knelpunten die er met name in de grensregio’s zijn. In de huidige Europese verordening is opgenomen dat chauffeurs tijdens deze wekelijkse rust niet in de cabine mogen verblijven. Wij zijn en blijven voorstander van het toestaan van de verlengde wekelijkse rust op bewaakte parkings, mits voorzien van voldoende voorzieningen en capaciteit. Dat is ook essentieel voor het succes van de nieuwe beveiligde truckparkings.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder