30-08-2011 De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen blijft bij de weigering om mee te doen met een proef om ecocombi’s op de wegen toe te laten. Dat heeft minister Voigtsberger van de deelstaat gisteren gezegd. Op zijn werkbezoek aan Nederland heeft hij gisteren gesproken met Bernard Wientjes (VNO-NCW), Machiel van der Kuijl (EVO) en Alexander Sakkers (TLN).

De twee organisaties hebben hun wensenlijstje bij Voigtsberger neergelegd. Daarop staan naast de ecocombi ook het sneller doortrekken van de Betuweroute en de parkeerproblemen in de deelstaat.

Van der Kuijl en Sakkers hebben het ‘teleurstellend’ genoemd dat Nordrhein-Westfalen - de belangrijkste vervoer- en handelsrelatie van Nederland – niet aan de proef met lzv’s wil  meedoen. EVO en TLN hebben in het gesprek nogmaals het belang van een pilot met de ecocombi onderstreept.

Daarnaast hebben de organisaties gewezen op de problemen rond veiling Rhein-Maas in Herongen, net één kilometer over de grens met Nederland. Deze veiling is ontstaan door een fusie van Flora Holland Venlo met twee kleine Duitse veilingen. Maar ecocombi’s kunnen er niet komen, omdat het net over de grens ligt.

EVO en TLN hebben de minister laten zien welke forse milieubesparingen toelating van ecocombi’s naar de veiling met zich meebrengt. Voigtsberger onderstreepte dat hij geen toezeggingen wil doen, maar hij beloofde dat hij naar de situatie zal kijken.

EVO en TLN zien dit als een aanknopingspunt om met de minister hierover in gesprek te blijven en kijken dan ook terug op een goed gesprek.