Minister weigert prijsverhoging tachograafkaart terug te draaien

Ondernemersorganisaties willen openheid van zaken over eerder onderzoek naar kostprijs en verkoopprijs

28-01-2019  Samen met TLN en KNV roepen wij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met klem op om de oorspronkelijke prijs van de tachograafkaart te bevriezen. De minister wil de prijsverhoging van de tachograaf, ondanks een forse meerderheid in de Tweede Kamer, niet terugdraaien en kondigde wederom een onderzoek aan.

Een overbodig onderzoek, wat de drie organisaties betreft. Vorig jaar is er al onderzoek gedaan naar kostprijs en verkoopprijs van verschillende vergunningen in meerdere sectoren in verschillende landen, waaronder die van tachograafkaarten. De resultaten daarvan zijn om onduidelijke redenen nog steeds niet openbaar. Waarom er daarom op dit moment wederom een aanvullend onderzoek wordt aangekondigd, is wat betreft de ondernemersorganisaties onverklaarbaar. Het is immers al duidelijk dat de Nederlandse prijzen veel te hoog zijn.

Ander landen goedkoper

De Tweede Kamer stelde, op initiatief van de SGP, in december Kamervragen aan de minister over de voorgenomen verhoging van de prijzen van tachograafkaarten. De partij kreeg  daarbij steun van een grote meerderheid in de Kamer: VVD, CDA, D66, SP, ChristenUnie, PvdA en PVV. In de vragen stond onder meer het verzoek om de prijsverhoging terug te draaien. De prijs van de kaarten is in Nederland namelijk veel te hoog, in vergelijking met andere landen. ​Producent Kiwa gaat uit van 100 euro exclusief btw per 1 juni 2019. Dat is fors meer dan in landen als Duitsland en Zweden, waar een tachograafkaart respectievelijk 40 en 10 euro kost.

Nieuwe tariefstelsel

De drie organisaties vrezen bovendien dat nieuw onderzoek de invoering van het nieuwe tariefstelstel vertraagt. In dat nieuwe stelsel moet de prijs van de tachograafkaart kostendekkend zijn. Daarbij mag er geen sprake zijn van zogeheten kruissubsidie, waarbij de winst op de kaarten gebruikt wordt om verliesgevende activiteiten van KiWa te compenseren. Dat nieuwe tariefstelsel zou op 1 juli 2018 ingaan, na consultatie van de sectoren. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder