Minister wil kleinschalige binnenvaart ontzien van regeldruk

Stortvloed aan regels zorgt ervoor dat steeds meer kleine schepen uit de vaart gaan

18-07-2019  Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft, mede naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag, aangegeven een aparte regeling te willen voor kleine binnenvaartschepen. De binnenvaart wordt geconfronteerd met een stortvloed aan regels vanuit de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) waar voornamelijk kleine schepen in de praktijk niet aan kunnen voldoen. Dit zorgt ervoor dat steeds meer kleine schepen uit de vaart gaan wat gevolgen heeft voor handels- en productiebedrijven die voor hun logistiek afhankelijk zijn van dit type schepen. Het gaat hier om bedrijven die gevestigd zijn aan kleine vaarwegen of die niet de mogelijkheid hebben om grote hoeveelheden goederen op te slaan.

Het is volgens evofenedex een goede ontwikkeling dat de minister heeft aangegeven om samen met andere Rijnstaten te willen werken aan een oplossing. Middels een uitzonderingsclausule moeten de Nederlandse binnenvaartschippers een uitzondering kunnen krijgen. Ze geeft ook aan dat de kleinschalige binnenvaart een essentiële schakel blijft voor de binnenvaart en hard nodig is om haar ambitie om meer via het water te vervoeren mogelijk te maken.

In de uitzending van EenVandaag zien we twee binnenvaartbedrijven, waarvan er één de handdoek al in de ring heeft gegooid en de ander die tienduizenden investeert in aanpassingen waarvan de nodige vraagtekens zijn te zetten bij de nut en noodzaak ervan. Wij geven in de uitzending het belang aan van deze schepen voor de logistiek en dat de binnenvaart beter kan investeren in innovatie en duurzaamheid dan in deze CCR-regels.

Bekijk hier het item van EenVandaag

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder