Minister wil overleg over vertraging digitale tachograafkaarten

Organisaties dringen aan op uitstel van zes maanden voor de slimme tachograaf

14-03-2019  Het t ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag snel in gesprek over de problemen die dreigen door een tekort aan digitale werkplaatskaarten voor de tachograaf. Vorige week trokken TLN, RAI Vereniging, Bovag, KNV samen met onze vereniging aan aan de bel over de dreigende problemen voor nieuwe voertuigen. Ook in de Tweede Kamer drongen de SGP en de VVD aan op een oplossing.

Vorige week werd bekend dat de digitale werkplaatskaarten te laat beschikbaar komen door vertraging bij leverancier Kiwa. Hierdoor wordt het onmogelijk alle nieuwe vrachtauto’s te voorzien van een werkende, slimme tachograaf voor 15 juni. Dit is de datum waarop dat vanuit Europa verplicht is gesteld. Als gevolg van deze vertraging ontstaan bij transportondernemingen, handels- en productiebedrijven, voertuigleveranciers, garage- en onderhoudsbedrijven problemen en lijden zij financiële schade. De minister heeft inmiddels aangegeven dat zij de zorgen van de sector deelt en geeft aan dat er een schadeprocedure moet komen.

Zes maanden uitstel

Tijdens het overleg zullen de organisaties daarom de minister verzoeken om bij de Europese Commissie aan te dringen op zes maanden uitstel van de wettelijke introductiedatum voor de slimme tachograaf. Intussen moeten er oplossingen worden bedacht om de komende tijd toch slimme tachografen te kunnen ijken en activeren. Daarnaast moet er zo snel mogelijk duidelijkheid komen over hoe de aangekondigde schadeprocedure wordt ingericht.

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder