Adviseurs evofenedex helpen met duurzame aanpak fysieke belasting bij handels- en productiebedrijven

Leestijd 2 minuten

22-07-2021  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex hebben zojuist het convenant ‘TOP-coach aanpak’ ondertekend. Hierin maken beide partijen afspraken over een integrale en duurzame aanpak van fysieke belasting bij handels- en productiebedrijven.

De TOP-coach aanpak heeft als doel sectoren en bedrijven te stimuleren zelf aan de slag te gaan met het duurzaam aanpakken van fysieke belasting. Hiervoor stelt de TOP-coach aanpak gidsen beschikbaar die expertise en begeleiding op maat kunnen bieden aan de TOP-coaches van de sectoren en bedrijven. Dit varieert van hulp bij een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) tot het invoeren en borgen van oplossingen.

Ministerie van SZW en evofenedex ondertekenen convenant tegen fysieke overbelasting

Belangrijke rol

“Wij zijn blij dat evofenedex de aanpak van fysieke belasting bij handels- en productiebedrijven prioriteit geeft en dat we samen optrekken om lichamelijke belasting duurzaam aan te pakken. Ondernemersverenigingen en brancheorganisaties spelen een belangrijke rol in het agenderen van dit onderwerp en bij het faciliteren van bedrijven om hier zelf mee aan de slag te gaan”, aldus Heidi Boussen, directeur Gezond en Veilig Werken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

“Om van het magazijn echt een veilige en gezonde werkplek te maken, is een integrale strategie nodig die gedrag, leiderschap en cultuur borgt”, vertelt Sander Nieuwenhuizen, senior manager bij evofenedex. “Dat is vooral via de Code Gezond en Veilig Magazijn al jaren onze inzet en de TOP-coach aanpak past daar goed bij. We stellen onze adviseurs ter beschikking om bedrijven met maatwerk te helpen bij het organiseren en verankeren van een duurzame aanpak van fysieke belasting op de werkvloer.”

Persoonlijk leed en hoge kosten

In Nederland hebben 2 op de 5 werknemers te maken met lichamelijk belastend werk. Zoals te zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. In totaal lijden 460.000 werknemers daardoor aan een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Dit zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed, maar zadelt werkgevers en de maatschappij jaarlijks ook met hoge kosten op; bijvoorbeeld door uitval op het werk. Het voorkomen hiervan is dan ook in ieders belang.

Zelf aan de slag?

In dit artikel zetten we de verschillende klachten van magazijnmedewerkers en (vrachtauto)chauffeurs op een rijtje. Klachten die in de meeste gevallen vrij eenvoudig te voorkomen zijn, als je maar weet hoe. Ook besteden we aandacht aan waar het op de werkvloer misgaat en geven we tips voor zowel werkgevers als werknemers ter voorkoming van lichamelijke overbelasting.

Wil je meer informatie over fysieke belasting op de werkvloer en het creëren van draagvlak binnen jouw hele organisatie? Bekijk dan de masterclass van Jelle van Draanen (evofenedex) en Ewout Brehm (Buro voor Fysieke Arbeid).

Onze opleidingsadviseur Gabriëlla
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Gabriëlla en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder