25-05-2011  De Europese Commissie doet onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheid om een Europese masteropleiding douane op te zetten. Zo’n opleiding bestaat nog niet in Europa.

De Europese Commissie wil door de opleiding de kwaliteit van het totale douaneproces verbeteren.

Meer en meer moet het toezicht en de handhaving worden verdeeld tussen de overheid (bijvoorbeeld de douane) en het bedrijfsleven. Het toezicht op goederenstromen wordt steeds complexer, ook omdat thema’s als security en sustainability een grotere rol gaan spelen.

EVO hecht ook belang aan goed opgeleide ambtenaren in Europa die een goede aanspreekpartner zijn voor het bedrijfsleven. Nu laat het niveau nog wel eens te wensen over.

De opleiding zou moeten openstaan voor deelnemers uit het bedrijfsleven en de douane. Bij het vooronderzoek zijn vooral douane (onder meer uit Nederland) en universiteiten (waaronder TU Delft) betrokken.

De Europese Commissie zou echter ook graag bedrijven bij deze studie betrekken om de eventuele opleiding zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven.

Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan het vooronderzoek, kunnen voor meer informatie en aanmelding contact opnemen met EVO,Claudia Sijstermans.