Zorg voor mondkapjes in vracht- en bestelauto voor binnenstad Rotterdam en Amsterdam

Leestijd 2 minuten

07-08-2020  In bepaalde delen van Rotterdam en Amsterdam is het sinds kort verplicht een mondkapje te dragen. De draagplicht geldt in de aangewezen gebieden voor iedereen, zowel op straat als in winkels. Ook winkelmedewerkers en marktkooplieden moeten een mondkapje dragen op plekken waar contact is met klanten. In het besloten deel van een winkel, zoals magazijn en kantine, is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Aangezien chauffeurs vaak laden en lossen in de openbare ruimte moeten zij dus een mondkapje dragen. Hieronder volgt nog aanvullende informatie.

Mondkapjeszone Rotterdam en Amsterdam

In bepaalde delen van Rotterdam en Amsterdam is het verplicht om een mondkapje te dragen. De mondkapjeszone gaat gelden in het centrum van Rotterdam (onder andere de Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel), de markten in Delfshaven, Afrikaanderwijk en aan de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. Alle straatnamen staan weergegeven op de website van de Gemeente Rotterdam.

De draagplicht in Amsterdam geldt op de Nieuwendijk, Kalverdijk en Wallengebied. Ook het marktplein 'Plein 40-50’ (tijdens marktijden) en de Markt Albert Cuypstraat (op straat in de aangrenzende winkels tijdens markttijden) vallen onder de regeling. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Amsterdam.

Wel of geen mondkapje in een voertuig dragen

Vooralsnog zijn er geen signalen dat mondkapjes verplicht zijn wanneer je bijvoorbeeld over de Coolsingel in Rotterdam of door het Wallengebied in Amsterdam rijdt. Zodra de chauffeur het voertuig verlaat moet hij wel een mondkapje gebruiken. Daarom is nodig om altijd een mondkapje bij je te hebben als je naar Rotterdam of Amsterdam gaat. Ook is het wijs om een mondkapje op te doen wanneer je een gesprek voert via een openstaand raam. De afstand van anderhalf meter geldt overigens overal ook nog steeds.

Werkgever verstrekt mondkapje

Als de werknemer in een mondkapjeszone komt dient de werkgever hem een mondkapje te verstrekken. Een mondkapje is volgens de Arbowet een persoonlijk beschermingsmiddel (pbm). Daarom raden wij werkgevers aan mondkapjes te regelen voor personeel dat in een mondkapjeszone moet werken. In artikel 8.3 Beschikbaarheid en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen van de Arbowet staat het volgende vermeld:

“Indien gevaar voor de veiligheid of de gezondheid van een werknemer op de arbeidsplaats aanwezig is of kan ontstaan, zijn voor de werknemers die aan dat gevaar blootstaan of kunnen blootstaan, persoonlijke beschermingsmiddelen in voldoende aantal beschikbaar.”

Ook verwijzen we naar het Coronaprotocol Transport en Logistiek Veilig en Gezond Doorwerken. Alhoewel in het coronaprotocol Transport en Logistiek niet specifiek het woord ‘mondkapje(s)’ vermeldt, staan er wel duidelijke richtlijnen voor werkgevers op het gebied van de bescherming van werknemers..

Handhaving

Momenteel wordt er ‘coachend’ gehandhaafd en worden er nog geen boetes uitgedeeld. Dit kan echter snel veranderen. Houd daarom de website van de gemeente Rotterdam en Amsterdam goed in de gaten.

Andere steden

Het is mogelijk dat andere steden in Nederland ook het dragen van mondkapjes verplicht gaan stellen. Houd daarom de ontwikkelingen goed in de gaten. Raadpleeg onze Ledenservice of ga in gesprek met de klant of er ter plaatse een mondkapjesverplichting is.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder