25-02-2014  De transportprijzen waren in het vierde kwartaal van 2013 1,2 procent hoger dan in het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit de achttiende editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting.

Ontwikkelingen

Andere opvallende ontwikkelingen zijn volgens Transporeon en Capgemini onder meer:

  • De prijsindex steeg met 1,2 procent in het vierde kwartaal van 2013 (index 101,2), vergeleken met de prijsindex in het derde kwartaal (index 100,0).
  • In het vierde kwartaal van 2013 daalde de dieselindex naar een index van 103,5 (2,3 procent lager vergeleken met het derde kwartaal).
  • Een andere factor die veel invloed heeft op transportprijzen is de capaciteitsindex. Deze daalde met 3,1 procent in het vierde kwartaal van 2013 (index 83,6), vergeleken met het derde kwartaal (index 86,2).

De licht stijgende trend in de prijsindex is volgens het rapport een teken van een licht herstel van de transportprijzen.

Index

De index is gebaseerd op het logistieke platform Transporeon, dat verladers en vervoerders met elkaar in contact brengt voor het uitzetten en aannemen van opdrachten. Gegevens uit dit platform worden anoniem door Capgemini Consulting geanalyseerd. Dit resulteert in maandelijkse indexcijfers die elk kwartaal worden gepubliceerd.

Meer informatie over de TMM