N18 tussen Groenlo en Enschede geopend

Doorstroming en verkeersveiligheid grondig verbeterd

03-05-2018  Rijkswaterstaat heeft op 2 mei de N18 tussen Groenlo en Enschede opengesteld. De weg vervangt de bestaande N18 die bekend staat als de Twenteroute. De nieuwe autoweg verbetert de bereikbaarheid van de Achterhoek en het zuidelijk deel van Twente aanzienlijk.

Als vereniging zijn wij blij met het openstellen van de nieuwe N18, omdat hiermee de doorstroming en verkeersveiligheid verbeterd wordt. De nieuwe weg kent ongelijkvloerse kruisingen, gescheiden rijbanen en heeft tussen Enschede en Haaksbergen twee rijstroken per rijrichting. Vergeleken met de oude verbinding is er een tijdwinst van 20 minuten.

Belangrijk voor achterhoek

De N18 kent een hoog aandeel vrachtverkeer. Bedrijven in de regio zijn voor een belangrijk deel voor hun aan-en afvoer afhankelijk van deze hoofdverbinding. Wij hebben ons daarom jarenlang hard gemaakt en een stevige lobby gevoerd voor de aanleg van deze nieuwe verbinding. In 2013 is het definitieve besluit uiteindelijk genomen om de circa 337 miljoen euro kostende verbinding aan te leggen. De betere doorstroming voor alleen het goederenvervoer levert naar schatting  een directe kostenbesparing op van enkele miljoenen per jaar.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “De Nieuwe Twenteroute is een aanwinst voor de regio. Deze N-weg maakt de regio beter bereikbaar; de reistijd tussen Groenlo en Enschede wordt tot 20 minuten korter. Bovendien draagt de weg bij aan veiliger verkeer en hebben de bewoners van Eibergen, Haaksbergen en Usselo minder overlast. Het verkeer dat eerst door deze drie dorpen ging, gaat er nu omheen.”

Doorpakken

Nu de N18 tussen Groenlo en Enschede open is, is het volgens ons tijd om het resterende deel tussen Groenlo en Varsseveld ook aan te pakken. Eerder ontbrak daarvoor het budget en structurele verbeteringen op dit deel van de N18 zijn uitgebleven. Wij blijven ons hard maken om ook te investeren in dit weggedeelte en de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder