Naar een nieuwe dual-use-verordening

Loes Janson bespreekt de Europese moderniseringsplannen voor de dual-use-verordening (deel 1).

Op 28 september 2016 diende de Europese Commissie een voorstel in voor het moderniseren van het huidige exportcontrolesysteem. Een van de onderdelen is de op handen zijnde herziening van de Europese dual-use-verordening. Deze maakt het werk van exporteurs er niet eenvoudiger op en kan van grote invloed zijn op de eisen die aan Nederlandse exporteurs worden gesteld.

Dual-use-goederen zijn goederen die normaal gebruikt worden voor civiele doeleinden, maar ook militaire toepassingen kunnen hebben of bijdragen aan de productie of verspreiding van massavernietigingswapens. Het proces om de verordening te vernieuwen is reeds in 2011 in gang gezet. Uit alle EU-lidstaten zijn bijdrages en inzichten van zowel overheden als industrie verzameld. Op basis hiervan is een nauwkeurige afweging gemaakt.

De herziening zal naar verwachting in 2019 doorgang vinden, daarom is het tijd voor exporteurs in alle lidstaten om de gevolgen voor hun buitenlandse handel onder de loep te nemen. In dit artikel beschrijft trade compliance consultant Loes Janson het proces en de achterliggende gedachte voor de herziening.

Lees het volledige artikel in ons online magazine.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder