Nachtafsluitingen Ketheltunnel A4 voor hitteproeven beton

Tunnel moet na brand binnen afzienbare tijd weer beschikbaar zijn

04-07-2019  Rijkswaterstaat voert in de avond en nacht nog steeds hitteproeven uit in de Ketheltunnel op de A4. Deze zijn gestart op 10 juni en duren nog tot en met donderdag 18 juli. Overdag zijn de tunnelbuizen gewoon open. De Ketheltunnel is in beide richtingen nog afgesloten van 8 juli tot en met 11 juli en van 15 juli tot en met 18 juli van 20.00 uur tot 05.00 uur.

Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer vanuit de noordzijde (Delft) omgeleid via de Kruithuisweg N470 naar de A13. Vanuit de zuidzijde (Schiedam) wordt het verkeer omgeleid via Knooppunt Kethelplein en de A20 naar de A13. Beide omleidingsroutes zorgen voor een extra reistijd van ongeveer 10 minuten.

Hittewerende platen

De proeven worden gehouden omdat in 2017 uit onderzoek bleek dat bij een viertal Rijkstunnels die na 2008 zijn opgeleverd – in geval van een extreem grote brand – sprake kan zijn van een verminderde brandwerendheid van het beton. Op basis van analyses, advies van onafhankelijke deskundigen en overleg met betrokken hulpdiensten is vastgesteld dat de tunnels veilig zijn.

Naast veiligheid hebben eisen die aan tunnels worden gesteld ook betrekking op de economische waarde. Voor de bereikbaarheid in de regio is het van belang dat een tunnel na een grote brand te herstellen is en binnen afzienbare tijd weer beschikbaar is voor het verkeer. Door de verminderde brandwerendheid is dit voor deze vier tunnels nu onvoldoende het geval.

Met de uitkomsten van de hitteproeven wordt een plan gemaakt om de tunnel hier weer aan te laten voldoen. Dit gebeurt door het aanbrengen van hittewerende platen op het beton. De hitteproeven moeten aantonen hoe dik de platen moeten worden.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder