16-08-2017  Als het North American Free Trade Agreement wordt uitgekleed, kan dit ook negatieve gevolgen voor veel Nederlandse ondernemers hebben. Dit stelt ondernemersvereniging evofenedex, die benadrukt dat ook Nederlandse ondernemers belang hebben bij het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag.

Trump

De regering van president Trump wil onderhandelen over een aangepast NAFTA. Vandaag beginnen in Washington de heronderhandelingen tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Gevolgen

Als belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven weet evofenedex dat veel Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld naar Mexico en Canada exporteren en vanuit daar de Amerikaanse markt bedienen. Het terugplaatsen van zogenoemde ‘tariefmuren’ voor producten uit bijvoorbeeld Canada en Mexico, raakt deze ondernemers direct en kan banen in Nederland kosten. Zowel multinationals als midden- en kleinbedrijven zijn volop actief in Noord-Amerika, soms ook met lokale vestigingen, zoals productielocaties en verkoopkantoren.

Onderhandelingen

Canada, Mexico en de VS richtten NAFTA in 1994 op na jaren onderhandelen. Sindsdien is de handel tussen de landen vervijfvoudigd. Het verdrag regelt onder meer verlaging en afschaffing van importtarieven tussen de drie landen.

Verouderd

Het bestaande akkoord is volgens president Trump ‘verouderd’ en ‘kost de Verenigde Staten miljoenen banen’. Eerder dit jaar dreigde Trump al met het opzeggen van NAFTA en het instellen van een 20 procent-invoerheffing voor alle producten uit Mexico. Mexico wil dat er dit jaar nog een hernieuwd akkoord wordt afgesloten.