18-03-2013  Het merendeel van de vrachtautochauffeurs in Nederland moet vóór 10 september 2016 35 uur nascholing hebben gevolgd. Als de chauffeur dit niet tijdig doet, mag hij of zij niet meer als beroepschauffeur werken. Een meerderheid van de chauffeurs is al begonnen met de nascholing, maar de tijd begint te dringen. Als iedereen lang wacht, kan dat een probleem worden. Dit melden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, Transport en Logistiek Nederland, EVO, Koninklijk Nederlands Vervoer en CBR divisie CCV.

Meerderheid is begonnen

Het is niet bekend hoeveel beroepschauffeurs in Nederland de nascholing moeten volgen. Er zijn immers beroepen vrijgesteld en chauffeurs kunnen, als zij een buitenlandse werkgever hebben, ook nascholing volgen in een andere lidstaat. De schattingen lopen uiteen tussen de 125.000 en 160.000 chauffeurs. Tot en met 2012 hebben 134.833 chauffeurs één of meer nascholingsdagen gevolgd, in totaal 345.843 nascholingsdagen. Het lijkt er daarom op dat de meerderheid van de chauffeurs al begonnen is met de nascholing.

Praktijktrainingen blijven achter

Er is een stijgende lijn in het aantal gevolgde nascholingsdagen, maar de praktijktrainingen blijven achter. Daardoor kan er een tekort aan opleidingscapaciteit ontstaan, met name bij de praktijkopleidingen. Daarom moeten werkgevers en chauffeurs alert blijven op de deadlines. Het aantal theorietrainingen is gestegen met ruim 31 procent en het aantal praktijktrainingen slechts met 8 procent. Op dit moment kan er voor de nascholing gekozen worden uit 17 verschillende praktijktrainingen en 144 verschillende theorietrainingen. Die werden in 2012 verzorgd door 800 opleiders. Dat is aanzienlijk meer dan in 2011; toen waren er nog 486 opleiders.

Mijn CBR

Chauffeurs kunnen zelf hun gevolgde nascholing inzien op de resultatenpagina van Mijn CBR, na te hebben ingelogd met DigiD. Daarnaast ontvangen alle beroepschauffeurs die nascholing hebben gevolgd binnenkort van CCV een jaaropgave waarin de in 2012 behaalde nascholingsuren staan vermeld. Deze brieven worden niet allemaal tegelijk verstuurd omdat het om grote aantallen gaat. Chauffeurs die de brief over de behaalde nascholingsuren medio april 2013 nog niet hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met de Klantenservice van CCV.