Nationaal belang handel onderbelicht in begrotingsdebat

Versterken van handelspositie in de wereld nauwelijks aan de orde in Kamer

04-12-2018  Het is een gemiste kans dat de Tweede Kamer en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) niet meer hebben ingezoomd op de mogelijkheden en kansen voor Nederlandse bedrijven op buitenlandse markten. Dat stelt onze directeur Bart Jan Koopman.

Vorige week donderdagavond debatteerde de Tweede Kamer en Minister Kaag verder over de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zowel de Kamerleden als de minister spraken in het debat vooral over handel vanuit een ontwikkelingsperspectief. Het ging daarbij over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en het klimaatverdrag van Parijs. Het versterken van onze handelspositie in de wereld kwam daarbij op het tweede plan.

Gemiste kans

“Het is een gemiste kans dat de Kamerleden en minister niet meer hebben ingezoomd op de mogelijkheden en kansen die er liggen voor het Nederlands bedrijfsleven op buitenlandse markten. We zullen met z’n allen de Nederlandse export naar een hoger plan moeten tillen de komende jaren, om de internationale concurrentie voor te kunnen blijven. Dan helpt het niet om vooral in termen van verplichtingen en beperkingen vanuit het perspectief van ontwikkelingssamenwerking te denken. Dan moet handelsbeleid over handel gaan”, zegt Koopman.

Minister Kaag benadrukte zich verantwoordelijk te voelen voor álle Nederlandse bedrijven en zich te zullen blijven inzetten via economische missies en diplomatie. Wij blijven graag met de minister in gesprek over de bevordering van de Nederlandse export. “Het is positief dat de minister het belang van handelsverdragen onderkent en samen kunnen we nog een goede slag maken om de informatievoorziening aan ondernemers over deze verdragen de komende jaren te verbeteren”, aldus Koopman.

 

 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder