Belgen zoeken altijd het compromis

Zakendoen in België? Meld je aan voor de workshop op 25 januari!

21-12-2017 België is met elf miljoen consumenten een relatief kleine markt, maar zeker geen onbelangrijke: het land is onze tweede belangrijkste handelspartner. Bovendien staat België op de 52e plaats van 190 economieën in het gemak van zakendoen, volgens de laatste jaarrekeningen van de Wereldbank.

Nederland is de grootste exporteur op de Belgische markt. Nederland en België zijn door onze gedeelde Nederlandse taal en geschiedenis cultureel sterk met elkaar verbonden. Handelen met België lijkt daarom gemakkelijk, maar schijn bedriegt.

Pragmatisch

Een Belgische CEO in Nederland verbaast zich er bijvoorbeeld vaak over dat Nederlanders niet vaak op besluiten willen terugkomen. ”Als de beslissing er is, ligt ze vast en wordt er niet meer op teruggekomen. Zoals het in de notulen staat, zo zal het gebeuren”. Belgen streven daarentegen meestal naar het bereiken van een compromis. Vandaar dat het winnen van een discussie over het algemeen als minder belangrijk wordt beschouwd dan het bereiken van wederzijdse overeenstemming. Het besluitvormingsproces is in België pragmatisch, maar traag. Het kan echter leiden tot verrassend creatieve oplossingen.

Workshop

Ondanks dat Nederland en België landen zijn die een grens en (voor een groot gedeelte) een taal delen, zijn er toch verschillen. Meld je daarom aan voor de workshop “De culturele uitdagingen van het zakendoen in België” op donderdag 25 januari aanstaande in Rosmalen. Hier leer je onder andere met welke culturele verschillen rekening gehouden moet worden als je zaken gaat doen met Belgen en welke bijzonderheden je zeker niet mag negeren.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder