22-10-2015  Nederland en België hebben de handen ineengeslagen om de langere en zwaardere voertuigcombinatie (lzv) ruimte te geven. Momenteel werken de landen aan een proef die grensoverschrijdend verkeer van de ecocombi, zoals hij ook wel wordt genoemd, in beide landen mogelijk te maken.

Dat zegt Ruben Willems, beleidsadviseur Wegvervoer bij EVO, in een achtergrondartikel over de lzv in de jongste uitgave van EVO Logistiek.

Benelux-verband

Volgens Willems werken Nederland en België op dit moment in Benelux-verband aan een zogeheten beschikking om de genoemde proef mogelijk te maken. Door dit in Benelux-verband te doen, zou zo'n besluit juridisch los staan van Europese regels. Het voordeel hiervan is dat 'Brussel' beide landen niet zomaar kan terugfluiten, mocht het initiatief daar op bezwaren stuiten.

EVO verwacht dat de beschikking eind dit jaar wordt ondertekend door de Benelux-landen. Naar verwachting participeert Luxemburg niet in een proef. Maar de ondertekening zal wel mogelijk maken dat Nederland en verschillende regio's in België voorbereidingen kunnen treffen voor de proef.

2017

Willems verwacht dat de proef in de twee landen op z'n vroegst in 2017 kan worden uitgevoerd. De beleidadviseur is op zoek naar bedrijven die belangstelling hebben om mee te doen in de proef. Met deze bedrijven wil hij in contact komen om ideeën uit te wisselen.

In het artikel ook een overzicht van waar de lzv ruim baan krijgt en waar de lange truck geen voet aan de grond krijgt. Volgens Godfried Smit, European Affairs Manager bij EVO, is 'het politieke klimaat in Brussel niet rijp voor verandering', als het de ecocombi betreft.

In het bijgaande pdf is het hele artikel over de lzv te lezen.