Miljoenen euro’s voor nieuwe truckparkeerplaatsen en aanpak binnenvaart en spoor

Leestijd: 2 minuten

17-07-2020  Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie uit Brussel voor infrastructuurprojecten. Dit maakt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend. evofenedex is tevreden met de verstrekte Europese subsidie om de faciliteiten voor het grensoverschrijdend vervoer over de weg, de binnenvaart en het spoor te verbeteren.

Voor de aanleg van vijf beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtauto’s stelt Brussel 6,5 miljoen euro beschikbaar. Met het geld worden 1600 parkeerplekken met voorzieningen voor chauffeurs aangelegd langs belangrijke snelwegen voor het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven:

  • Nieuw Reijerwaard Zuid-Holland: 150 parkeerplekken
  • Moerdijk, locatie Kanters Noord-Brabant: 175 parkeerplekken
  • Locatie Zuid-Limburg: 450 parkeerplekken
  • Locatie Noord-Limburg: 400 parkeerplekken
  • Central Gate, North Sea Port Zeeland: 455 parkeerplekken

Beveiligde parkeerplaatsen

evofenedex onderschrijft het belang van deze nieuwe parkeerplaatsen. Wij zetten ons al jaren in voor de uitbreiding van het aantal beveiligde plekken langs drukke goederencorridors. Hierdoor wordt lading beter beschermd tegen diefstal. Ook zorgt het voor vergroting van de verkeersveiligheid, doordat vrachtauto’s niet meer op onveilige plekken op de vluchtstrook of in de bebouwde kom worden geparkeerd. Tevens komt het de arbeidsomstandigheden van chauffeurs ten goede. De nieuwe parkeerplekken moeten uiterlijk in 2023 gereed zijn.

Binnenvaart

Nederland sleepte daarnaast 11,4 miljoen euro subsidie in de wacht om 50 overnachtingsplaatsen voor de binnenvaart aan te leggen. De aanlegplaatsen verschijnen aan de oevers van de Waal bij Spijk op de grens tussen Nederland en Duitsland. De overnachtingsplaatsen krijgen een maximale lengte van 135 meter. Ook komen er speciale ligplaatsen voor grote schepen met duwbakken en voor schepen met gevaarlijke stoffen.

Spoor

Om het spoor bij Amersfoort te verbeteren krijgt spoorbeheerder ProRail 8 miljoen euro subsidie. Met het geld wordt het spoor aan de oostzijde van station Amersfoort aangepast om het personen- en goederenvervoer met de trein beter te laten doorstromen. Aan de werkzaamheden aan het Theemswegtracé in het Rotterdamse havengebied draagt de EU 8,7 miljoen euro bij. Het Havenbedrijf Rotterdam bouwt met het beschikbare geld onder meer spoorbruggen voor een betere verbinding tussen de haven en het Europese achterland. Door de bruggen hebben treinen geen vertraging meer bij de Calandbrug bij Rozenburg, die meerdere keren per dag openstaat om schepen door te laten.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder