Nederland krijgt zetel bij Internationale Maritieme Organisatie

Nederland kan veiligheid hoog op de agenda houden

02-12-2019  Nederland is tijdens de conferentie van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) gekozen als lid van de IMO-Council voor een periode van twee jaar. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag bekend. Volgens evofenedex is de zetel belangrijk, omdat Nederland zich binnen IMO ook kan inzetten op versterking van internationale handel via zeevaart en een betere dienstverlening van de maritieme sector aan opdrachtgevers. 

De IMO is het dagelijks bestuur van het agentschap van de Verenigde Naties en verantwoordelijk voor internationale regels voor de scheepvaart op zee.

Veiligheid hoog op de agenda houden

Begin deze week was minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bij de conferentie in Londen om steun binnen te halen voor de Nederlandse kandidatuur. “Alle schepen die onze havens aandoen moeten veilig zijn, net als de 250.000 schepen die jaarlijks langs de Nederlandse kust varen”, aldus de minister in haar toespraak tijdens de plenaire opening. “Met deze belangrijke zetel bij de IMO kan Nederland veiligheid hoog op de agenda houden zodat dat we wereldwijd goede afspraken hierover maken. Dat wij hier veel belang bij hebben staat met de containerramp voor de Waddenkust begin dit jaar op ieders netvlies.”

Van Nieuwenhuizen pleitte er verder voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen internationaal aan te pakken. “Zo kunnen we ook de Nederlandse initiatieven voor het vergroenen van de scheepvaart in de showroom zetten.”

Afspraken

De afgelopen twee jaar is gewerkt aan afspraken om in navolging van het Klimaatakkoord van Parijs ook de zeescheepvaart te verduurzamen; in 2050 de moet de CO2-uitstoot met 50 procent zijn afgenomen. De zeevaart stoot nu wereldwijd ongeveer 2,5 procent van alle broeikasgassen uit. Nu werken de lidstaten binnen het IMO milieucomité aan voorstellen hoe deze uitstootvermindering technisch in de praktijk kan worden uitgevoerd. Onderdelen van de Nederlandse Green Deal voor een schone binnenvaart en zeevaart dienen hierbij als succesvolle voorbeelden.

De zetel die Nederland namens het Koninkrijk invult, wordt bekleed door de Nederlandse ambassadeur in Londen, Simon Smits.