30-08-2016  Het kabinet moet zich in Europa blijven hardmaken voor TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Hiervoor pleiten ondernemersverenigingen EVO en Fenedex als reactie op de toenemende kritiek van Frankrijk en Duitsland op het verdrag.

De Franse staatssecretaris van Handel Fekl zei dat Parijs de Europese Commissie zal verzoeken om de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord te stoppen. Afgelopen weekend stelde de Duitse vicekanselier Gabriel al dat het TTIP-project ‘feitelijk mislukt is’.

Douane en IT-systemen

EVO en Fenedex benadrukken dat handelsverdragen essentieel zijn voor een handelsland als Nederland. Zo zijn bedrijven uit de VS de grootste investeerders in ons land en doen Nederlandse ondernemers veel zaken in de VS. Een goed verdrag vereenvoudigt de export en logistiek en zorgt voor lagere tarieven en daardoor voor meer werk in Nederland. Een substantieel deel van de Nederlandse werknemers is immers in dienst bij een bedrijf dat exporteert. Volgens EVO en Fenedex is het vooral essentieel om douane en IT-systemen op elkaar af te stemmen; dit slecht bestaande handelsbarrières en vereenvoudigt logistieke processen.

Doorstart

EVO en Fenedex vragen de minister van Buitenlandse Zaken vandaag om zich bij de Commissie blijvend in te zetten voor TTIP; het ‘Transatlantic Trade and Investment Partnership’. Hoe meer vraagstukken de Europese en Amerikaanse onderhandelaars afronden, des te eenvoudiger wordt een doorstart van de onderhandelingen met een nieuwe Amerikaanse president, stellen EVO en Fenedex.

Ook in Nederland zijn er bezwaren tegen het verdrag. EVO en Fenedex benadrukken dat de huidige onderhandelingen juist kansen bieden om eventuele bezwaren weg te nemen.