10-05-2016   Nederland steunt de inzet van de Europese Commissie om huidige binnengrenscontroles in een aantal Europese landen binnen zes maanden af te bouwen. Dat heeft het Nederlandse kabinet laten weten.

Onlangs kwam de Europese Commissie met een plan getiteld 'Terug naar Schengen - een routekaart'. In dit actieplan wordt voorgesteld om de huidige tijdelijke binnengrenscontroles in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen te verlengen voor een periode van maximaal zes maanden.

Afbouw

De achterliggende bedoeling van het programma is echter om binnen een half jaar terug te keren naar een afbouw van de controles bij de binnengrenzen en daarmee naar een normaal functioneren van de Schengenruimte. De voorgestelde acties van de Commissie zien vooral toe op het versterken van de buitengrenzen, onder andere in Griekenland. Het Nederlandse kabinet geeft nu aan deze inzet van de Europese Commissie te ondersteunen. Binnenkort wordt definitief besloten of het actieprogramma ook zal worden uitgevoerd.

Ondanks afspraken over het vrije verkeer van personen en goederen binnen het Schengen-verdrag voerden verschillende landen in Europa vorig jaar weer binnengrenscontroles in. Dit als reactie op de vluchtelingencrisis.

Hulplijn

EVO en Fenedex hebben altijd aangegeven dat grenscontroles binnen Schengen tijdelijk moeten zijn en dat oplossingen gezocht moeten worden aan de buitengrenzen. Het feit dat de Commissie actie neemt om op korte termijn de binnengrenzen weer te openen, juicht de organisatie dan ook toe. EVO en Fenedex zeggen de situatie aan de grenzen 'vanzelfsprekend' nauwlettend te blijven volgen. Bedrijven kunnen hun problemen melden via de EVO Schengen hulplijn