ADN, RID en ADR certificaten geldig tot eind september 2021

Leestijd 2 minuten

12-2-2021  Deze week heeft Nederland 5 multilaterale overeenkomsten getekend, die ervoor zorgen dat de certificaten van specialisten die te maken hebben met het vervoer van gevaarlijke stoffen langer geldig blijven. Dit is een welkome oplossing zolang er door coronamaatregelen geen examens afgenomen kunnen worden. evofenedex wijst er op dat het inhalen van de examens, hopelijk later dit jaar, de nodig tijd zal vragen en vraagt de overheid hiervoor een afdoende overgangstermijn te hanteren.

De regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, het ADR (weg), ADN (water) en RID (spoor), schrijven voor dat veiligheidsadviseurs, chauffeurs en specialisten over een geldig certificaat beschikken. Het certificaat moet periodiek hernieuwd worden via een herhalingsopleiding met afsluitend examen. Dit wordt normaal gesproken afgenomen door het CBR, dat vanwege de lockdown echter is gesloten.

Verlenging

Onderstaande certificaten zijn geldig verklaard tot 30 september 2021. Alleen certificaten die afliepen of aflopen tussen 1 maart 2020 en 1 september 2021 worden met deze regeling verlengd.

  1. ADR-chauffeur
  2. ADR-veiligheidsadviseur
  3. ADN-bijzondere kennis
  4. ADN-veiligheidsadviseur
  5. RID-veiligheidsadviseur

De herhalingsopleiding en het herhalingsexamen moeten voor 1 oktober 2021 gevolgd worden. De nieuwe geldigheidsduur van het certificaat begint op de oorspronkelijke vervaldatum van het certificaat.

Het is niet de eerste keer dat de geldigheid van bovenstaande certificaten is verlengd. Vorig jaar heeft Nederland dit ook al een keer gedaan. De nieuwe regelingen worden zo snel mogelijk in de Staatscourant gepubliceerd.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder