07-08-2015  Nederland verruimt de rij- en rusttijden omdat chauffeurs anders in de problemen komen door de lange wachttijden voor de overtocht naar Engeland.

Geen boete

Eerder meldde EVO al dat Engeland een tijdelijke uitzondering toestaat op het gebied van de rij- en rusttijden in verband met de lange wachttijden voor de overtocht van Europa naar Engeland. Inspectie Leefomgeving en Transport heeft EVO laten weten dat zij deze vrachtautochauffeurs die de rij- en rustnormen overschrijden door de stakingen ook niet beboeten.

Vrijstelling

Chauffeurs die door de stakingen bij de kanaaltunnel en ferrydiensten niet aan de voorgeschreven rij- en rusttijden kunnen voldoen, krijgen voor 30 dagen, vanaf 30 juli een vrijstelling voor overtredingen. Chauffeurs moeten wel aantonen dat ze de overtocht hebben gemaakt en het moet commercieel goederenvervoer zijn.

Oppassen

Chauffeurs die door de wachttijden grote vertragingen oplopen, moeten er wel rekening mee houden dat zij na de overtocht direct de verplichte rust nemen, bijvoorbeeld de dagelijkse rust. Als ze in Nederland worden aangehouden, krijgen ze geen boete voor het overtreden van de rij- en rusttijden, maar controleurs kijken wel of chauffeurs na de overtocht direct de tekort genoten rust compenseren. Als dit niet het geval is, moet een chauffeur ter plekke zijn rust nemen.