Evofenedex steunt kabinet in plannen voor wereldwijde CO2-heffing voor vrachtschepen

Leestijd 1 minuut

16-09-2020  In de strijd tegen klimaatverandering onderstreept het kabinet in de begrotingsplannen voor het komende parlementaire jaar de invoering van een mondiale CO2-heffing voor de zeevaart. Terecht, vindt evofenedex, de behartiger van de logistieke- en handelsbelangen van 15.000 bedrijven. Invoering van grootschalige CO2-beperkende maatregelen in de zeescheepvaart kan volgens de vereniging alleen op wereldschaal echt eerlijk doorgevoerd worden. 

“Bijna 90 procent van de internationale goederenstroom verloopt via zeevaart en dat is per definitie een internationaal opererende modaliteit”, aldus Machiel van der Kuijl, algemeen directeur van evofenedex. “Om het gelijke speelveld in de markt zoveel mogelijk te garanderen moet je afspraken over een CO2-heffing dan ook op internationaal niveau vastleggen. Wij steunen de inzet van het kabinet op dit punt.”

Wereldwijd aankaarten

Voor handels- en productiebedrijven is verduurzaming van ook de internationale zeescheepvaartdiensten van belang. De toenemende maatschappelijke wens om eerlijk en duurzaam goederen te produceren en te verhandelen, vraagt daarom om duurzame internationale vervoerketens. Via de European Shippers’ Council (ESC) zet evofenedex zich er voor in dat belang van handels- en productiebedrijven ook bij de International Maritime Organization (IMO) aan te kaarten.