24-04-2017  Protectionistische verkiezingsuitslagen in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kunnen negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Nederland. Dit stelt evofenedex naar aanleiding van de uitslag van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Frankrijk behoort samen met Duitsland en het Verenigde Koninkrijk tot de grootste handelspartners van Nederland.

Gezicht naar Europa

evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, noemde de Nederlandse verkiezingen in maart nog goed nieuws voor ondernemers. De Nederlandse kiezer gaf partijen die met het gezicht naar Europa en de rest van de wereld staan, een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Handelspartners

Ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export en hun aantal groeit gestaag. Inmiddels verdienen zij een derde van het nationaal inkomen. Ontwikkelingen elders in de wereld raken hun werk direct. Dit geldt vooral voor de drie Europese landen waar de komende maanden verkiezingen worden gehouden. Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland, op de voet gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Uit onderzoek van evofenedex bleek onlangs dat een kwart van de ondernemers die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk nu al hinder van de Brexit ondervindt. Zo stellen Britse partners beslissingen of investeringen uit. In Nederland zijn zo’n 300.000 banen gemoeid met de handel met de Britten.

Schengen

evofenedex onderstreept dat vooral een soepele doorgang aan de grenzen essentieel is voor banen in Nederland. Het afschaffen van Schengen zou alleen al tot een schadepost van ruim twee miljoen euro per dag leiden, bijvoorbeeld door oplopende wachttijden en daaropvolgende vertragingen in productielijnen.

Effectieve afspraken

evofenedex maakt zich daarom hard voor effectieve afspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om grote problemen zoals bij Calais en Dover te voorkomen. Eerder dit jaar gaf een meerderheid van de Nederlandse exporteurs te kennen dat zij het protectionisme zagen toenemen. Ook bleek dat ruim 80 procent van de Nederlandse ondernemers wil dat Europa juist meer handelsakkoorden sluit, niet minder.